SWAT UB. Under första styrelsemötet fick alla sina roller. Foto: Romiana Bikasha

Sveriges yngsta styrelse finns i Bro – och är i gång

Sveriges yngsta styrelse har haft sitt första möte. Ledamöterna som valts in är från Råbyskolan i Bro och de är mellan 10 och 12 år.

  • Publicerad 11:42, 16 nov 2018

Hyresgästföreningen i Region Stockholm satsar på barnen och ungdomarna i Bro i samarbete med Råbyskolan. Aktiviteter har anordnats under sommarlovet och höstlovet, och nu är en ny förening i gång, där barnen själva sitter i styrelsen och ska ta beslut. Föreningen har de döpt till SWAT UB, med inspiration från föreningen SWAT i Järfälla som har vuxit sig stor sedan tolv år tillbaka.

– Det är bra att vara med i en styrelse, även om det ibland blir saker som man inte vill ha det. Vi fick rösta om vem som skulle bli vad och det var roligt. Vi fick fika och prata om vad vi ville ha för aktiviteter i området och vad vi saknade, säger Mustafa, ledamot 10 år.

Lyfte fram många idéer

Ordförande blev Ieva, 18 år, som har varit engagerad i SWAT i Järfälla i flera år. Ekonomiansvaret tar en av ledarna från Hyresgästföreningen, Romiana Bikasha, men en juniorekonomiansvarig kommer att gå bredvid, hålla reda på kvitton och lära sig jobbet.

– Det är första gången jag är med i en styrelse, men det känns bra och roligt. Vi röstade och jag blev pressekreterare, och det är roligt för jag gillar att skriva och det var inte svårt. Vi fick prata om vad vi vill göra i området och skolan, säger Emil, pressekreterare 10 år.

De unga ledamöterna lyfte fram många idéer som de diskuterade. Som vad de vill förbättra i skolan, vad trygghet betyder för dem och vilka aktiviteter de vill anordna.

– Det blev mycket skratt och prat. Det var nytt för alla och barnen kände sig sedda, säger Aiya Mohsen Ali, hållbarhetsstrateg på Hyresgästföreningen.

Kungsängens SK:s herrlag är ute ur division 1

I helgen petades Kungsängens SK:s handbollsherrar ut ur division 1. – Det hade vi absolut inte räknat med, säger tränare Rickard Bäcklin.lördag 20/4 16:00

Helena inspirerar andra till skapande

Kreatören Helena N Åkerlund är nominerad till Årets Inspiratör i årets Upplands-Brogala för att hon inspirerar både vuxna och barn till skapande. – Det känns väldigt ärofyllt.lördag 20/4 10:10

Senaste numret

Bålstabladet