Ieva Fedorova har varit aktiv i SWAT i flera år, och ungdomsledaren Ali Al Djaber har varit med sedan starten 2007. Foto: Louise Bornhall

SWAT efter vd:ns avgång: "Hoppas på förnyat samarbete"

Förra veckan skrev vi om att ungdomsföreningen SWAT har sagts upp från sina lokaler i Kallhäll och Jakobsberg efter ett havererat samarbete med Järfällahus (JHAB). När företagets vd nu avgått har ungdomarna fått nytt hopp.

  • Publicerad 15:54, 21 nov 2017

Ungdomsföreningen SWAT har varit ett samarbete mellan Järfällahus och Hyresgästföreningen. Sedan det kommunala bostadsbolagets nya vd, Malin Söderman, tillträdde vid årsskiftet har ungdomarna upplevt problem.

I höstas skulle de ta fram ett nytt lokalavtal tillsammans, men SWAT blev exkluderade.

– Vi försökte prata med dem men de lyssnade inte, säger 17-åriga Ieva Fedorova, som sitter i SWAT:s styrelse.

Hon är en av ett tjugotal ungdomar som varit mest aktiva i SWAT och mått dåligt över situationen. Ali Al Djaber har varit ungdomsledare för SWAT sedan starten 2007 och sköter sedan förra året uppdraget som en del av sin anställning på Järfällahus.

– SWAT har levererat problemfritt i elva år. Under hösten har ungdomar ringt mig och gråtit för att de känt sig motarbetade, säger Ali Al Djaber.

Ungdomsförening i Järfälla sägs upp från sina lokaler

"Inte förstått nyttan"

Enligt Ali Al Djaber sa Järfällahus chefer i somras att han inte längre fick jobba med SWAT och uppmanades att avsluta hela verksamheten.

– Man har inte förstått nyttan i att inkludera ungdomarna i ett samhällsarbete som gynnar både dem, bostadsområdet och hela kommunen, säger Ali Al Djaber.

Mitt i Järfälla har samtidigt rapporterat om att anställda på Järfällahus larmat om missförhållanden på bolaget. Enligt tidningen ska det röra sig om utfrysning, tjänster som gjorts om för att få folk att sluta och en otrygg arbetsmiljö.

Förhoppning om förnyat samarbete

Förra veckan meddelade Malin Söderman att hon lämnar rollen som vd med omedelbar verkan – något som SWAT nu hoppas innebär en ny chans att återuppta samarbetet och få en ny lokal. Järfällahus arbetar nu för att hitta en tillförordnad vd och ska dra igång en rekryteringsprocess för att tillsätta en ny vd.

– Jag hoppas att den nya vd:n vill samarbeta med oss och att verksamheten uppskattas och får stöd som förut, säger Ieva Fedorova.

Järfällahus styrelseordförande Mikael Jämtsved (MP) menar dock att SWAT sagt upp samarbetet, och kan inte säga om det kommer att bli aktuellt att ta upp det på nytt.

– Vi för samtal med Hyresgästföreningen som vi samarbetar med om hur ungdomsverksamheten ska se ut fortsatt, säger Mikael Jämtsved.

En intern utredning pågår för att komma till botten med problemen som lyfts på Järfällahus. Järfälla Tidning har vid upprepade tillfällen sökt Malin Söderman för en kommentar, men hon har inte velat svara på frågor om situationen.

Efter larm om missförhållanden – Järfällahus vd avgår

Bakgrund

I oktober gick SWAT ut med ett pressmeddelande om att de valt att inte ingå lokalavtalet som föreslagits av JHAB och Hyresgästföreningen, vilket de tolkade som att hela samarbetet sades upp. Ieva Fedorova berättar att ingen hörde av sig till SWAT efter utskicket, utöver att be dem tömma lokalerna och ge tillbaka nycklarna.

Ungdomsföreningen SWAT har sedan starten 2007 arbetat med trygghetsskapande åtgärder i utsatta bostadsområden i Järfälla. Förutom att arbeta med klottersanering och skräpplockning har föreningen i år haft närmre 70 sociala aktiviteter som varit öppna för Järfällas ungdomar. Förra året fick SWAT SABO:s bopris för bästa ungdomsprojekt.

Föreningen SWAT har varit del av ett samarbetsprojekt mellan kommunala Järfällahus och Hyresgästföreningen Region Stockholm, men också legat inom ramen för projektet Boutveckling som skett mellan Järfällahus och Hyresgästföreningen Järfälla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35