Swedenborgsgatan blir gågata i sommar – bilister inte så peppade

I sommar ska Swedenborgsgatan på Södermalm bli gågata på försök. Planen fortsätter att reta bilister som har svårt att hitta parkering redan i dag.

  • Publicerad 11:05, 16 mar 2015

Jag har inte bil så för mig är det bara positivt.

Som vi skrivit tidigare ska biltrafik portas från Swedenborgsgatan i sommar. Ett förslag från den rödgrönrosa majoriteten som väckt stor uppmärksamhet i våra kommentarsfält. En majoritet har uttalat sig positivt men det finns också de som är starkt kritiska till försöket med gågata.

StockholmDirekt åkte till Swedenborgsgatan på måndagsmorgonen för att prata med förbipasserande.

Bilister mer negativa

Bilisten Anders Ekroth är kluven. Han har tagit bilen från Vendelsö till Mariatorget för ett jobbmöte. En bilresa har gör regelbundet.

– Jag är positiv till gågator i sig men är man en bilburen person blir det svårt att göra sig av med bilen när fler p-platser försvinner. Infartsparkeringarna är ofta fulla säger han.

Södermalmsbon Selma Brodrej däremot är enbart positiv.

– Jag har inte bil så jag ser inget negativt i det, säger hon.

"Var ska jag parker?"

Hantverkaren Jarek Wroblewski är mer tveksam. Han ogillar tät biltrafik i stan och skulle gärna åka kollektivt själv. Men eftersom han är tvungen att ta bilen för att få med sig verktyg och byggmaterial har han svårt att se det svartvitt.

– Det är jättesvårt att parkera bilen på hela Södermalm. Jag hade tur idag på grund av städdag. Det är bra med fler gågator, men var ska man ställa bilen? säger han.

Försöket pågår juni-augusti

Trafiknämnden fattar beslut i frågan på torsdag. Alla partier antas vara med på tåget även om Centerpartiet vill se att staden ordnar open streets-liknande aktiviteter på den avstängda gatan, något trafikborgarrådet Daniel Helldén tidigare sagt nej till.

Försöket med gågata ska pågå perioden juni–augusti och gäller sträckan mellan Mariatorget och fram till Södra station.

Trafiken lär öka på Timmermansgatan

60 bilparkeringar tas bort under försöket. De parkeringsplatser som är reserverade för rörelsehindrade samt ändamålsplatsen för lastning och lossning föreslås blir kvar.

De korsande gatorna Wollmar Yxkullsgatan, Maria Prästgårdsgata och Högbergsgatan hålls öppna så trafik kan korsa Swedenborgsgatan där. Förslaget innebär i princip att all trafik som hade tänkt åka på Swedenborgsgatan måste välja alternativ väg. Trafiken på Timmermansgatan väntas öka betydligt.

Många glädjeutrop och lite buanden

Några kommentarer från StockholmDirekt.se

”Kanon! Det ska bli ett sant nöje att promenera där i sommar!”

"Det här är ju toppen! Då kan barnen hänga där utan att man behöver oroa sig för trafiken. Jag tycker Daniel Helldén kan passa på att göra björngårdsgatan, wollmaryxkullsgatan och Maria Prästgårdsgatan bilfria med när man ändå håller på."

"Bra initiativ!"

"Mycket bra, mycket barn bor i stan, bilarna förpestar deras luft och är begränsar dessutom deras rörelsefrihet. Dessutom finns det gott om kollektivtrafik i närheten, jämför gärna med städer utanför Sthlm."

"Lysande!"

”Swedenborgsgatan är perfekt som den är! Lagom med trafik. Lagom med kommers. Gågata kommer successivt innebära högre hyror och därmed tråkigare butiker och caféer av kedjetyp. Precis vad som långsamt sker med Götgatsbacken. Lägg krutet nån annanstans!”

”Jag trodde att det var 1 april när jag läste detta. Flytta huvudstaden till Sundsvall eller Jönköping är ett mer begåvat förslag än det här. Det här är inte Götgatsbacken. Hur har de tänkt sig att vi som bor här ska kunna köra hem våra mindre barn innan vi ska ut en halvtimme för att leta parkeringsplats?”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.