Den sydafrikanska pjäsen Woza Albert! sätts upp i Vällingby. Josette Bushell-Mingo är regissör och också konstnärlig ledare för The National Black Theatre of Sweden. Foto: Mikael Andersson/Urban Jörén

Sydafrikansk succépjäs till Vällingby

I december är det dags för skandinavienpremiär i Vällingby när The National Black Theatre sätter upp den sydafrikanska pjäsen Woza Albert! på Stadsteatern.

  • Publicerad 16:16, 8 nov 2019

Den sydafrikanska pjäsen Woza Albert! är en politisk satirpjäs som hade urpremiär 1981 i Johannesburg. Den handlar om en svart man i apartheidens Sydafrika som är Jesus återfödd.

Sedan urpremiären har den spelats över nästan hela världen, men det är först nu den har letat sig till Skandinavien.

– Jag vill väcka frågor om människors kamp för identitet, respekt och mänsklighet, och makt som används för att förminska människor, säger Josette Bushell-Mingo, regissör och konstnärlig ledare för The National Black Theatre, som förra året flyttade in i Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Ny teater ska ge afrosvenskar en röst på scenen

Universellt språk

När pjäsen först togs fram på 80-talet var det genom en workshopteknik som sprungit ur afrikansk scen- och berättarkonst.

– Det är en pjäs folk måste se, den är ett sätt att förstå det arv apartheiden lämnat. Det som är unikt är hur det berättas, med musik, dans och karaktärer som talar ett språk som är universellt, säger Josette Bushell-Mingo.

Fortfarande relevant

Att pjäsen är 40 år gammal gör den inte mindre relevant idag, menar Josette Bushell-Mingo.

– Den beskriver hur vi har kommit dit vi är i vårt samhälle idag. Bara för att något är historiskt betyder det inte att det inte fortfarande är relevant. Jag vill att folk ska fundera över vilka likheter som finns i Sverige idag.

Den 9 december är det premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Pjäsen kommer sen spelas fram till 4 januari nästa år.

Woza Albert!

Hade urpremiär på Market Theatre i Johannesburg i Sydafrika 1981.

Sätts upp för första gången i Sverige av The National Black Theatre Sweden på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Regi:
Josette Bushell-Mingo

Medverkande:
Richard Sseruwagi
Aurelia Dey

Speltid:
1 timme och 10 minuter.

Här ska Stockholm leva upp även vintertid

Nyheter Pimpade julgranar och vintertorg – men vintergågatan stryks i år Staden rustar för fullt för att skapa mer liv på gator och torg även vintertid. Men någon vintergågata blir det inte i år.måndag 11/11 19:30

Rekordmånga ringer SL:s trygghetsnummer

Nyheter SL:s uppmaning för ökad trygghet: "Visa kollektivkurage" Samtalen till SL:s Trygghetscentral har ökat markant. I år räknar SL med att 40 000 samtal kommer ringas. Och SL hoppas att det fortsätter att öka.måndag 11/11 17:00