Lära av varann. När skolverket i Sydkorea ville researcha svensk skola valde de att besöka Hjälmstaskolan i Vallentuna. Foto: Malin Halldén

Sydkorea inspireras av Hjälmstaskolan i Vallentuna

På fredagsförmiddagen fick Hjälmstaskolan i Vallentuna besök av 22 rektorsstudenter från Sydkorea.

  • Publicerad 11:38, 7 maj 2019

Det är en möjlighet att vidga sina vyer ur elevperspektivet och ta del av den globala världen. När man tar del av andra system kan man förstå sitt eget system bättre också.

Det är Chung Joo, det motsvarande skolverket i Sydkorea, som kontaktat Vallentuna kommun om att få besöka en skola i syftet att lära sig mer om skolsystemet i Sverige.

Kommunen kontaktade då Hjälmstaskolans rektor, som gladeligen sa ja.

– Vi jobbar mycket med internationalisering och utbyte. Det är jätteintressant att få träffa andra om dem är nyfikna på att komma hit, säger rektor Mattias Lingeskog.

De 22 rektorsstudenterna från Sydkorea besökte Hjälmstaskolan på fredagen. Där blev de runtvisade av rektorn, fick observera lektioner och ställa frågor. De fick också lyssna på när musikklasserna repade medeltidslåtar inför vikingaeventet Runrikets dag i Vallentuna.

Eleverna tyckte det var spännande med besöket och några låg- och mellanstadieelever hade målat sydkoreanska flaggor inför det, berättar Mattias Lingeskog.

– Flera elever kom fram till gruppen och hälsade, prata och fråga. De var jätteintresserade.

Rektorn tror att det är nyttigt för eleverna att möta andra kulturer, också för att man får perspektiv på vad som är bra med svensk skola jämfört med hur det är i andra länder.

– När man tar del av andra system kan man förstå sitt eget system bättre också. En sak i svensk skola är att det ska finnas valmöjlighet för eleverna. Det blir mer tydligt när man pratar med en annan kultur, säger Mattias Lingeskog.

Vad tyckte de blivande rektorerna om Hjälmstaskolan?

– De tyckte att det var en jättefin skola. De var nyfikna på elevhälsan, eftersom deras skolsystem inte har någon elevhälsa i den bemärkelsen. De tyckte också det var intressant att se arbetssättet, att det inte var så strikt. Till exempel att man kan sitta på golvet och läsa eller i korridoren och räkna.

Så mycket ska det kosta att bada i nya Täbybadet

Nyheter Ny upphandling av Norrskogsbadet 2022 kommer Täbys nya badhus att stå klart i Täby park. Så här mycket kommer det att kosta att bada.torsdag 12/12 12:09

Syskonens pepparkakshus sprider glädje på äldreboende

Nyheter "Alla som vill kan baka eller hälsa på ett äldreboende" Brukar du också svära över att pepparkakshuset blir misslyckat år efter år? Det är inget som Elin Sunnert från Danderyd känner igen. Hon bakade ett hus med snickarglädje – som numera ”bor” hos de...torsdag 12/12 12:06