Wisal Akram Flayyih och Monica Lindholm på studiecirkeln. Foto: Sacharias Källdén

Syjunta på asylboende gav kvinnorna mening

När Wisal Akram Flayyih och Lailoma Ramazani kom till asylboendet i Farsta satt de tomhänta och sysslolösa i väntan på besked från Migrationsverket. Men med syjuntan har vardagen fått mening.

  • Publicerad 12:17, 16 okt 2017

Här kan kvinnorna vara sig själva, ta av sig sjalarna och komma bort från barnpassning och kastruller.

Under 2015 såg Monika Lindholm från Skogås att Studiefrämjandet i Stockholm sökte volontärer till studiecirklar på asylboendet i Farsta. Hon kände direkt att hon ville vara med och engagera sig och kom med förslaget att starta studiecirkeln Knitting and talking.

–  I början var det kaos. Det kom 30-40 personer i veckan till boendet och ingen hade någonting att göra, säger Monika.

Att sy och sticka visade sig populärt. När studiecirkeln drog igång var det många kvinnor med olika nationaliteter som slog sig ned bland tyger och garnnystan.

–  Alla kommer från olika länder och pratar olika språk, jag kommer från Irak och pratar arabiska och Lailoma är från Afghanistan och pratar persiska. Det gör att vi måste prata svenska, säger Wisal.

– Det har betytt mycket för mig. När jag jobbar tänker jag inte så mycket på det som varit, tillägger Lailoma.

Bara för kvinnor

Monika menar att en studiecirkel bara för kvinnor var nödvändigt då män oftast har fler naturliga mötesplatser.

–  På ett språkkafé är majoriteten män. Här kan kvinnorna vara sig själva, ta av sig sjalarna och komma bort från barnpassning och kastruller. Ibland är det skönt att vara utan män, säger hon och får instämmande nickningar.

Wisal Akram Flayyih, Monica Lindholm och Lailoma Ramazani. Foto: Sacharias Källdén

Nu har kvinnorna startat ett eget företag. Foto: Sacharias Källdén

Idag, två år senare, har de flesta av kvinnorna fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd och egna boenden. Men det har inte hindrat dem från att fortsätta träffas, snarare tvärt om.

"Bra extrapengar"

I augusti gjordes studiecirkeln om till företaget Work through craft som stickar halsdukar åt företaget John Sterner, säljer kläder och väskor på marknader och i en webshop.

– Tanken är inte att det här ska vara ett heltidsjobb, men ett bra sätt för kvinnorna att tjäna extrapengar och ha roligt ihop, säger Monika och tillägger:

– I början kunde vi knappt prata med varandra, vi fick använda oss av kroppsspråk. Nu åker vi runt och äter hos varandra, det är många familjer att hälsa på.

När beställningarna nu har kommit igång på riktigt har kvinnorna införskaffat en stickmaskin.

–  Idag stickar vi en halsduk på 25 timmar, med stickmaskin tar det fem timmar. Nu har vi allt vi behöver, förutom en fast lokal. Det är vad vi önskar oss nu, så det finns plats för fler kvinnor. Men redan nu är alla välkomna, säger Monika.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26