Hemlösa. Om några veckor kan Syrianska svenska föreningen vara utan lokal, berättar ordförande Albert Makdesi. Föreningen är en välkänd grupp i Tureberg och engagerat Sollentunabor sedan 1977. Foto: Anton Kyhlbäck

Syrianska föreningen kan bli hemlös

Syrianska svenska föreningen i Tureberg kan stå utan lokal om ett par veckor. Trots att det legat på värden har de inte fått svar på varför de tvingas lämna lokalen.

  • Publicerad 07:00, 8 feb 2020

Ett flertal föreningar på Malmvägen kan snart stå utan lokaler. Det berättar Albert Makdesi, ordförande i Syrianska svenska föreningen. Föreningen har ett 50-tal medlemmar och håller bland annat ABF-kurser i svenska och datorkunskap.

– Vi är fyra föreningar som sägs upp samtidigt, säger Albert Makdesi.

Den 29 februari måste de lämna – och ännu har de inte hittat en ny lokal.

– De flesta av våra medlemmar är pensionärer. Ska de nu tvingas sitta hemma och glömmas bort, säger han Albert Makdesi och tillägger:

– Vi kan ta en lokal på 40, 50, 60 kvadratmeter och betala vad det kostar. Bara vi har en plats.

Startade 1977

Styrelsemedlemmen George Najjar var med och startade Syrianska svenska föreningen, 1977.

– Vi har varit på Malmvägen i 43 år. Ingenting, ingenting har hänt under den tiden. Vi har alltid skött oss, säger han och tillägger:

– Vi har ännu inte fått svar på varför vi inte får stanna.

Föreningsliv. Förr hade Syrianska svenska föreningen i Sollentuna en lokal med biljardbord, pingis. Idag håller de hus på 90 kvadratmeter på Malmvägen - men håller humöret uppe med att fika eller spela kortspel. Foto: Anton Kyhlbäck

Albert Makdesi visar ett uppsägningsbrev. I juni varslades föreningen om uppsägningen, på grund av klagomål från grannar. Styrelsen berättar att de har sökt hyresvärden, ett flertal gånger, utan svar på vilken typ av klagomål som har lett till uppsägningen.

Sedan brevet kom har utflyttningen skjutits fram flera gånger. Men den 14 februari ska lokalen besiktigas, innan föreningen måste flytta – vilket ska ske senast den 29 februari.

– Om vi hade gjort något olagligt eller liknande, eller varit störiga i området, då kunde vi hållit käften och respekterat beslutet. Men vi har inte fått svar och vi är utan lokal, så nu måste vi berätta det här, säger George Najjar.

Kan tvingas lägga ner

Medlemmarna berättar att de har varit i kontakt med flera fastighetsägare om att de söker ny lokal. Hittar de ingen ny kan föreningen tvingas lägga ner.

Malmvägenbon George Anton, en av föreningens yngre medlemmarna, säger:

– Det går alltid att hitta en lokal. Men de som har växt upp här, med sina barn och familjer, bor på Malmvägen och är gamla nu. Det här är deras enda plats… Vi vet inte vad vi ska göra. De här äldre kommer att sitta hemma och dö ensamma, säger han.

SollentunaDirekt har sökt hyresvärden Hembla för en kommentar. De har låtit svara att de vidarebefordrat frågorna till kommunikationsansvarig, som inte återkommit med svar än.

1977. 20 medlemmar från Syrianska svenska föreningen. Uppemot 35 personer i föreningen kommer till lokalen dagligen för att umgås, träna på svenska och studera ABF-kurser. Nästan alla har varit en del av föreningen sedan den startade. Foto: Anton Kyhlbäck

Svårt att hitta lokal på Malmvägen

Flera lokaler på Malmvägen och i Tureberg står tomma. Ändå är det svårt för föreningar att hitta lokaler.

Viktigt. Kulturnämndens ordförande, Magnus Ramstrand (KD), säger att föreningslivet är en grundpelare i samhällsgemenskapen. Foto: Anton Kyhlbäck

Två föreningar i Sollentuna, Möjligheternas kvinnor och Syrianska svenska föreningen, söker lokal på Malmvägen. Den förstnämnda är nystartad, med ett mål att hjälpa kvinnor i utanförskap, och den andra har under många år engagerat boenden i Tureberg med omnejd.

Tre föreningar uppsagda

Kulturnämndens ordförande, Magnus Ramstrand (KD), bekräftar för SollentunaDirekt att tre föreningar på Malmvägen snart kan stå utan lokaler, däribland Syrianska svenska föreningen, efter att de har fått sina hyreskontrakt uppsagda.

– Vi kristdemokrater ser föreningslivet som en av grundpelarna i samhällsgemenskapen. Kommunen ska stödja föreningslivet. Det är en grundhållning, säger han.

Magnus Ramstrand tycker att det är beklagligt att föreningarna har sagts upp av Hembla fastighetsbolag, men att ansvaret främst ligger hos bolag.

– Det har jag också framfört till Hembla, men ytterst är det Hembla som bestämmer vilken inriktning de vill ha på hyresgäster och inget jag som kommunpolitiker kan göra något åt.

Orsaken till varför flera föreningar har fått hyreskontrakt uppsagda är oklar, när den här artikeln publicerades.

Kommersiella lokaler

Det kommunala fastighetsbolaget Sollentunahem har flera lediga lokaler på Malmvägen men uppger till SollentunaDirekt att de är avsedda för kommersiell verksamhet. Därför kan de inte användas till föreningsverksamheter.

– Det finns butiker överallt, behövs det verkligen? Vi undrar ju vad det är som händer på Malmvägen. Det finns lokaler här som har varit stängda i över två år, säger Albert Makdesi, ordförande för Syrianska svenska föreningen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt