På gång. Systembolaget vill öppna någonstans i Älvsjö. Planen har fått boende i området att reagera. Foto: Mostphotos

Systembolag i Älvsjö möter starkt motstånd

Att systembolaget vill öppna i Älvsjö möter starka känslor – och ett stort motstånd. Många Älvsjöbor oroas för mer stök och brottslighet i stadsdelen.

  • Publicerad 17:00, 14 mar 2019

Förra veckans nyhet att Systembolaget vill öppna någonstans i Älvsjötrakten fick många boende i området att reagera.

Möter motstånd på FB

I lokala grupper på Facebook har kommentarerna strömmat in. En klar majoritet är motståndare till bolagets ankomst.

“Vill inte ha något systembolag i Älvsjö. Det finns i Västberga, Fruängen och Högdalen, det vill säga inte alls långt borta. Det för bara med sig stök och problem”, skriver Emma Karlsson.

Hon är långt ifrån ensam om att oroas över att ett systembolag skulle leda till mer brottslighet och oroligheter i Älvsjö. Det är kritikernas främsta argumentet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Men det finns också dom som välkomnar nyheten.

“Jag har inte bil, åker inte förbi andra ’knutpunkter’ och orkar inte ta extrabussar för en flaska vin någon gång ibland. Har vi möjlighet att få hit fler verksamheter vore jag inte emot det heller. Mer liv och rörelse”, skriver Anna-Beatrice Fontaine.

Kan föra med sig problem

Daniel Granström, chef för samhällsutveckling på Älvsjös stadsdelsförvaltning, säger att han kommer att hålla ögonen på en etableringen av ett systembolag.

– Om det blir så kommer vi att jobba tillsammans med dem för att det ska bli bra. Generellt kan ett systembolag föra med sig vissa problem med missbruk i närområdet, säger Daniel Granström.

Presschefen Lennart Agén uppger att Systembolaget alltid samråder och diskuterar trygghetsfrågor med kommunen inför en nyöppning. Det görs innan ett beslut tas om exakt var butiken placeras.

Så skriver läsarna

Några reaktioner från våra läsare som kommenterat nyheten om systembolaget i Facebook-grupperna Tryggare Älvsjö/Solberga och Älvsjö-Anslagstavlan.

“Låter som en bra idé. En liten filial med bara det nödvändigaste, typ”

“Sämsta idén på länge, tycker jag. Vi har redan problem med drogförsäljning och allt som kommer med det. Ge oss hellre ett kulturhus eller en biograf i centrum”

“Nej tack, absolut inte. Vi behöver helt andra sorters aktiviteter”

“En utmärkt idé (...). Ett systembolag medför att man stannar till och sköter andra inköp också. Systembolagets närvaro gör skillnad för platsen/orten. Det blir mer liv och rörelser, mer ”business”.”

Visa merVisa mindre