Foto: Karoline Montero Araya/Karin Nilsson

Systembolaget planerar öppna ny butik i Söderort

Det är 13 år sedan Systembolaget försvann från linje 17 söderut. Men nu planeras en ny butik till 2018. "Det här området har expanderat och det behövs en butik", säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

  • Publicerad 16:58, 29 mar 2017

Målsättningen är att Systembolaget ska etablera en ny butik i området kring linje 17 redan 2018. Exakt var butiken kommer hamna är än så länge oklart.

– Idag har vi ingen etablering i området kring Hammarbyhöjden, Bagis, Skarpnäck och Kärrtorp. Det är ett område som har expanderat och där behövs en butik för att ge våra kunder bra service, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Om den nya butiken kommer att ligga vid en tunnelbanestation är än så länge oklart.

"Tittar brett inom området"

– Det är inte hugget i sten. Vi tittar brett inom området och på hur nödvändig handel ser ut, hur ser det ut att ta sig dit kollektivt, och ett antal andra parametrar. Vi är ju också hyresgäster och behöver hitta en butikslokal som fungerar.

Sedan år 2004 har linje 17 varit den enda av tunnelbanans gröna linjer som har saknat ett eget systembolag söder om Gullmarsplan. När det då bestämdes att Systembolaget i Kärrtorp skulle stängas blev många bedrövade. Handlare protesterade och fruktade att affärerna skulle gå sämre. Politiker uppvaktade Systembolagets generaldirektör för att stoppa beslutet.

Men på den tiden ansåg inte Systembolaget att området var tillräckligt lönsamt. När ett medborgarinitiativ för att få tillbaka bolaget väcktes år 2011 instämde stadsdelens tjänstemän om att det behövdes. Och nu har också Systembolaget börjat se intresse i området igen.

”Var rätt stökigt på torget”

Bolagets gamla lokaler i Kärrtorp har varit Ica sedan tio år. Birgitta Larsson och hennes man driver butiken och hon tycker att torget var rätt dött de där första åren efter stängningen, men att det har börjat blomstra igen.

– Det finns kunder som saknar systemet, men också de som är glada över att det försvann. Det var rätt stökigt på torget på den tiden. Jag växte själv upp här och kommer ihåg hur alkisarna brukade hänga här ute och hur rädd man kunde vara. Det känns tryggare nu, säger hon.

Stefan har bott här sedan tidigt 60-tal och minns mycket väl hur stämningen var när systemet stängde.

– Jag tyckte att det var dåligt att det försvann. Gänget som brukade hänga här på torget på den tiden finns inte kvar längre, det har varit begravning eller flytt för de flesta, säger han.

Har det inte blivit tryggare?

– Det vet jag inte. Det är klart att det blir många rövare runt systemet. Men det var inget som bekymrade mig. Värst är det ju för pensionärerna som måste åka till Gullmars eller Skanstull numera.

Tom Touray är en av dem som hoppas att en ny butik kommer att hamna här igen.

– Det känns ju tråkigt att det försvann. Varför inte ha ett systembolag här? Och jag har aldrig blivit störd av alkisar, det skulle bara bli trevligt med lite glädje och skratt här på torget, säger han.

Tog över. Birgitta Larsson och hennes man har drivit ICA i tio år i Systemets gamla lokaler. Foto: Karoline Montero Araya

Bott här länge. Stefan har bott här sedan 1961 och tycker att det var dåligt att Systembolaget försvann. Foto: Karoline Montero Araya

Hoppas på systan. Tom Touray hoppas att Systembolaget kommer tillbaka. Foto: Karoline Montero Araya

Finns på linje 18 och 19

Tunnelbanans linje 17 är den enda av de tre gröna linjerna som saknar ett Systembolag söder om Gullmarsplan.

På linje 19 finns det ett bolag i Högdalen och på linje 18 i Farsta.

På de röda linjerna i Söd­erort finns Systembolaget i Liljeholmen, Fruängen och Skärholmen.

Visa merVisa mindre