Skänker. Systrarna Jenny Grant och Stina Sandberg åker till Stadsmissionen med bil och släp fulla med mat. Foto: Privat

Systrarna samlar in julkassar till utsatta barnfamiljer

Danderydssystrarna Stina Sandberg och Jenny Grant ordnar för femte året i rad en insamling av julkassar som går till familjer med dålig ekonomi. Förra året samlade systrarna in 107 kassar till ett värde av nästan 65 000 kronor. I år är målet 120 matkassar.

  • Publicerad 16:07, 27 nov 2019

Det finns flera privatpersoner och organisationer som samlar in pengar och delar ut julkassar. Men systrarna från Danderyd vill göra det mer personligt, och samlar därför in kassar som privatpersoner köpt.

Det hela började när Stina Sandberg skulle bort över julen och hade glömt att avboka sin matkasse. Hon bad företaget att skänka bort kassen till en familj som behövde den.

– Så i januari kom det ett kort till Stina från mamman som hade fått kassen, där det stod att maten gjort att hon kunnat köpa några julklappar till sina barn. Den hade gjort så stor skillnad. Stina kände att om en matkasse kan göra så stor skillnad, varför inte köpa massor av matkassar. Det är många som har råd, säger Jenny Grant.

Sagt och gjort, genom att sms:a vänner och bekanta fick systrarna ihop 25 kassar. Sedan dess har det alltså vuxit.

– Men 120 matkassar ryms i de två släpkärror som vi får låna från OKQ8, så vi kan inte växa mer, säger Jenny Grant.

Julkort med hälsning

Hon tycker att det är stor skillnad mellan att swisha en peng och att en familj själv, fysiskt, plockar ihop en kasse.

– Man går och handlar med sina barn och väljer julservetter, julblomma och julgodis, förutom maten. Varje familj lägger ner ett julkort med en hälsning. Det är superhäftigt och det blir väldigt personligt både för de som ger och tar emot, säger Jenny Grant.

Hon och systern kör julkassarna till Stadsmissionen, som delar ut kassarna till barnfamiljer som har det kärvt.

– Att vi får de här kassarna har varit helt fantastiskt. Jag kan också nämna att den som vill kan skänka pengar eller komma med ett presentkort till mat, som man kan lämna in eller skicka. Det går till 2 700 barn runt om i Stockholm som har det tufft, säger Erika Sandin, enhetschef för Stadsmissionen unga station.

Vill du bidra?

Julmatkassen i Danderyd har mejladressen julmatkassar@gmail.com

Den som vill stödja Stadsmissionen kan skänka via hemsidan, www.stadsmissionen.se

Stockholm Direkt