Stängt. T-baneuppgången mot Birger Jarlsgatan öppnar igen först i april. Foto: Patrik Wirén

T-baneuppgång vid Stureplan har stängts av

Sedan i måndags är en av Östermalmstorgs tunnelbaneuppgångar avstängd. Och det dröjer innan den öppnar igen.

  • Publicerad 14:32, 28 feb 2019

Det handlar om uppgången på Birger Jarlsgatans östra sida, vid Grev Turegatan, som stängdes av i måndags. Enligt skylten som möter tunnelbanans resenärer dröjer det ända till april innan den kan öppna igen.

Anledningen till stängningen är att rulltrapporna ska bytas ut. Ett beslut som fattades för länge sedan eftersom rulltrapporna helt enkelt har tjänat sin livstid, skriver SL i ett mejl till Östermalmsnytt.

"För att utbytet ska kunna göras så effektivt som möjligt och på ett säkert sätt stängs uppgången mot Stureplan av under tiden och de nya rulltrapporna kommer att vara i trafik i början av april."

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För bara några veckor sedan presenterade den grönblåa majoriteten i Stadshuset sina planer för Stureplanskvarteret. I förslaget ingår bland annat att just den här t-baneuppgången tas bort och istället flyttas in i marmorhallarna. Sl väljer alltså att byta ut rulltrapporna i en uppgång som eventuellt kommer rivas redan i början av nästa år.

Men enligt SL finns det inga andra möjligheter.

"Det finns inte som alternativ att inte byta ut dem – i och med att det är så pass många resenärer som använder uppgången mot Stureplan behövs det fungerande rulltrappor. Det går inte att köra rulltrappor som har passerat sin livslängd ur resenärssäkerhetssynpunkt."

Här är nya beskeden om Stureplanskvarteret