Rosendals slott byggdes på uppdrag av kung Karl XIV Johan (Jean Baptiste Bernadotte) som använde det som sommarhus. Det stod klart 1827 och har varit museum sedan 1913. Foto: Eva Tonström

Ta en paus från stan på Rosendal

Vill du ha det lugnt och skönt ett tag utan att lämna stan? Ta hojen ut till Rosendal. Där finns gott om plats att bara vara, och fika under äppelträd.

  • Publicerad 13:14, 12 jul 2019

Det finns många skäl att spendera några timmar ute på Rosendal på Djurgården, även om man inte är turist. Till exempel stockholmare som vill lämna stan ett tag, men inte åka utanför tullarna.  

Ett är det rosa lustslottet som byggdes på uppdrag av kung Karl XIV Johan 1827 och planteringarna runt det. Det har varit öppet för allmänheten utan avbrott i 106 år. Under sommaren är det visningar varje dag utom måndagar.

– Det är väldigt väl bevarade miljöer inne i slottet, mycket ser exakt likadant ut som när det användes av kungafamiljen för nästan 200 år sedan, säger Ulrica Häller, guide på Rosendals slott.

Maria Westholm och Ulrica Häller tar emot turister hela sommaren på Rosendals slott. Foto: Eva Tonström

"Porfyrvasen" i Rosendals slottsträdgård tillverkades ur ett 140 ton tungt granitblock i Dalarna. Den 9 ton tunga pjäsen fraktades sedan av 100 män och hästar ner till Stockholm och restes 1825. Foto: Eva Tonström

Karl Johan-stil

Inredningen har fått benämningen Karl Johan-stil, efter hans val av möbler i mahogny, heltäckande mattor och textilier i starka färger. Till sevärdheterna hör också biblioteket där Karl XIV Johans boksamling bevarats i orört skick.

Ett annat skäl är Rosendals trädgårdar. Handla växter, fika, ät lunch, sitt och läs eller bara gå runt och titta på alla vackra planteringar.

Många väljer att köpa med sig Rosendals brödlimpor, berättar personal vi träffar. Allt bröd bakas ekologiskt i en stor, vedeldad ugn. Det är den största vedeldade bageriugnen i stan, enligt Maria Brenander som är ansvarig för bageriet på Rosendal.

– Vi kan grädda 80 limpor åt gången i den om vi vill, 40 på varje plan. Det här är gammalt hantverk så det är en mindre vetenskap att lära sig använda den och förstå hur den fungerar, säger hon.

"Det vi säljer mest av här i butiken är vårt bröd" säger Ninna Lundin, som står bakom kassan. Foto: Eva Tonström

150 limpor per dag

De eldar med björkved och bröden gräddas på ”fallande eftervärme”, förklarar hon. Alltså, så fort det är färdigbakat för dagen tänds elden i ugnen. Det får brinna några timmar och när de kommer dagen efter, vid halv sju på morgonen, börjar de med att tömma ut askan. Sen är det bara att börja baka.

– Då är det cirka 300-350 grader i ugnen. Vi börjar med de limpor som kräver högst värme för sedan sjunker värmen allt eftersom, säger Maria.

Limporna är inne 30-60 minuter, beroende på värme och typ av bröd, och det brukar bli 100-150 limpor per dag. Mycket används i kaféet, men en hel del säljs också över disk.

Nytt i år är den vedugnsbakade pizzan som serveras i trädgårdsbaren när vädret tillåter söndag-onsdag, och i slutet av juli öppnar årets populära självplock, alltså du plockar snittblommor själv ute på fältet och betalar efter vikt.

Maria Brenander, ansvarig för bageriet, och Michael Minchella sköter den stora vedugnen. Fördelen med vedugnsbakat är en knaprigare skorpa, om man gillar det, enligt personalen. Foto: Eva Tonström

Ugnen har kapacitet att grädda 80 limpor åt gången. På bilden Maria Brenander och Michael Minchella. De hinner också med att göra ett gäng kakor och bullar varje dag. Foto: Eva Tonström

Rosendal

Stiftelsen Rosendals Trädgård driver sedan 1982 en biodynamisk handelsträdgård med syfte att "sprida kunskap och intresse om trädgårdskonsten". Öppet alla dagar 11-17. Helgen 13-15 september är det skördefest med mat och aktiviteter. Adressen är Rosendalsterrassen 12 på Djurgården. OBS! Kontantfritt i alla kassor. Inkomster från kaféet, butiken, bageriet och plantboden går till att sköta trädgårdarna. Bredvid trädgården ligger slottet, där ordnas visningar juni-augusti, tis-sön kl 12-15, varje hel timme.

Visa merVisa mindre

Familjen Demanet från Belgien åt lunch på Rosendal, inomhus eftersom det var 15 grader och regn ute: "Det är första gången vi är i Stockholm. Vi har varit på Abba-museet, Gamla stan, Norrmalm och Södermalm och nu Rosendal. Det är mycket uppgrävt på olika platser i stan och regn just nu, men vi har köpt köpt svenska regnjackor så det ska nog gå bra." Foto: Eva Tonström

I trädgårdskaféet finns matiga mackor, soppor och fikabröd. Foto: Eva Tonström