Roslagsbanan, Roslags Näsby

Täby by night – det här hände medan du sov

Torsdag den 7 september 2017. Natt i Täby. Då låg du troligtvis och sov. Det gjorde inte våra reportrar.

  • Publicerad 15:46, 11 sep 2017

00.07 Firmafest på Såstaholm

Vid midnatt kommer vi till Såstaholm i Karby och där råder full aktivitet på konferensanläggningens karaokebar. På scenen står två förfriskade personer i blåa peruker och skrålar till Björn Afzelius klassiker "Tusen bitar". På dansgolvet står Björn och Zarah och sjunger med:

– Vi har haft kick off och varit här ute hela dagen, säger Zarah.

Blir det någon sång för er del?

– Nja, inte för min del, det finns andra som kan det bättre, säger Björn.

Zarah & Björn, Såstaholm

00.42 Busstorget, Täby centrum

Vi åker vidare mot Täby centrum för att se hur nattlivet på bygden är. Vid busstorget möter vi fyra kompisar som precis avslutat en öl-runda och ska börja bege sig hemåt.

– Jag ska upp och jobba klockan nio imorgon så det börjar bli dags att röra sig hemåt, säger Tim Schärdin.

Så mycket att göra i Täby mitt i natten finns inte, men det blev ett besök för kompisgänget på det nyöppnade The public beer café:

– Det är i så fall att dra hit, det ska ju vara en slags ny sportbar. Annars är det ganska dött här omkring faktiskt, säger Mathilda Walderhaug.

Hemgång efter utekväll, Mathilda och Tim närmast bild.

00.56 The public beer cafe

När vi kommer in på den nyöppnade baren möts vi av ett lugnt sorl. Personalen är i full färd med att förbereda inför nattens stängning. Vi slår oss ner vid ett pratglatt kompisgäng om sju personer. Kompisarna arbetar i Täby centrum på dagarna och har kommit hit för att umgås och dricka några öl.

– Vi samlades här efter jobbet för att premiera det här stället med en liten aw. Men nu börjar det bli dags för hemgång eftersom att jag jobbar tidigt imorgon, säger Richard Sölve.

I kompisgänget sitter också den nyfunne kompisen Dennis.

– Jag har precis flyttat hit ifrån Gävle så jag gick egentligen bara hit och tänkte ta en öl och då blev jag inbjuden av dem här. Det är så osvenskt att bli inbjuden på det viset, men superkul, säger Dennis Sjöström.

Dennis och Rickard - två nya bekantskaper som träffades på nyöppnade täbystället

01.39 Täby Kyrka, Täby kyrkby

Ett nattligt reportage kräver självklart ett besök på kyrkogården. Väl på plats möts vi av tystnad och stillhet. Lampornas sken lyser upp kyrkan och de närliggande gravstenarna. När vi går längst kyrkogården tittar vi lite extra bakom axeln. Reportern Kevin skriker till vid minsta ljud. Varje steg hörs. Plötsligt avbryts stillheten av röster från några personer som diskuterar högljutt en liten bit bort. Vi blir bägge rädda och går med snabbt mot vår bil.

Kyrkogården, Täby kyrka

02.13 Shell, Roslags Näsby

På bensinmacken i Roslags Näsby är det tomt bland pumparna. Inte en enda kund syns till. Inne på macken står 22-åriga Jessika Nyberg, som har många timmar kvar på sitt nattpass.

– Jag jobbar till klockan 06 och har en lista på massor av saker som jag måste göra. Men jag trivs med att arbeta på natten, det är oftast väldigt lugnt, säger hon.

Vanligtvis brukar det vara betydligt lugnare på vardagsnätter än under helgerna.

– Jag skulle tro att jag kommer få ett 80-tal kunder fler under natten, en gång var det runt 150 kunder när jag var själv och då var det mycket att göra, säger hon och fortsätter:

– Sen när jag kommer hem vid 07 är det direkt ned i säng.

Jessika Nyberg

02.22 Näsbypark centrum
 

Centrumet skiner upp mörkret. Och föga förvånande syns inte en människa till. Vi åker vidare.

Näsby park centrum

03.26 Täby brandstation

Eftersom vi ändå har en helt egen brandstation här i Täby så var vi tvungna att göra ett besök för att kolla in läget där. Men när vi väl kommer dit ser vi inte en kotte innanför lokalen och ingen öppnar när vi knackar på. Därför ringer vi in till brandstationen istället. Vi får svar, dock har de inte möjlighet att komma ut eller släppa in oss.

– Alla, förutom jag och en kollega, ligger i sina sängar och sover nu, men de är i beredskap. Totalt är vi 14 personer just nu, säger Christer Wahlström, ledningsbefäl.

Hur har natten här i Täby varit?

– Vi tog nyss över här, vi gick på klockan 03, men det har varit lugnt.

Täby brandstation

04.03 Näsby slott

För några veckor sedan skrev Täby Nyheter om att det påstås spöka intill Näsby slott. Vi åkte dit för att känna på stämningen. Och visst låg det något speciellt i luften intill slottet. Vi tyckte oss se en skugga bakom en gardin på slottets nedre våning. Kalla kårar hann vandra längst våra ryggrader innan vi tryckte gasen i botten.

Näsbyslott

05.03 Roslags Näsby, Roslagsbanan

Natten går sakta över till morgon men inför att det första tåget, in mot stan, ska lämna Roslags Näsby är det helt folktomt på stationen.

Folktom morgon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm