Innebandy. Nu ska nyanlända barn från Täby park få spela med Damerna i Täby FC som spelar i högsta ligan, SSL. Foto: Mikael Andersson

Täby FC vill få fler nyanlända att hitta innebandyn

Täbys innebandyklubb Täby FC har fått pengar för att öka integrationsarbetet i föreningen. Nu hoppas de att fler nyanlända ska upptäcka innebandyn.

  • Publicerad 16:56, 22 okt 2019

Täby FC har fått 38 000 kronor från Svenska Innebandyförbundet och Postkodstiftelsen (se faktaruta) för att stärka sitt integrationsarbete.

– Jag tycker det är positivt att man vill satsa på detta, säger Peder Hägg från Täby FC som är med och driver integrationsprojektet.

Täby FC:s plan är att få fler nyanlända barn och unga att hitta till föreningen.

Bland annat är tanken att låta unga som bor på ett boende för nyanlända i Täby park komma och testa på innebandyn.

Tidigare har föreningen besökt själva boendet, men nu ska ungdomarna spela i den nya arenan i Hägerneholm.

– Jag har varit hos dem i Täby park och haft introduktion. Men nu ska de komma till Hägerneholm en gång i veckan och träna, vilket är ännu bättre, säger han.

Startar på höstlovet

Projektet startar med ett läger under höstlovsveckan som kommer vara i hallen i Gribbylund , där det ingår fyra träningar. Sedan kommer det att vara träningar en gång i veckan för de som är intresserade. I dagsläget är det barn mellan 6 till 14 år som anmält sig till träningarna.

– Jag ser det som bra att de kommer igång med en aktivitet. Det är viktigt att vi visar att innebandyn är för alla och att de på så vis kan bli integrerade i samhället, säger han.

Peder Häggs förhoppning är att barnen och ungdomarna i slutändan ska vilja gå med i föreningen.

– Tanken är att de ska lära sig grunderna och att de senare kan bli placerade i de lag som vi har, säger han.

Med på träningarna kommer även spelare från dam- och herrlagen vara, vilket ska sporra barnen att fortsätta spela.

– Det är viktigt att visa att det inte bara är en skolidrott utan att man kan fortsätta med detta även i vuxen ålder. Sen hoppas vi att de vill följa med och titta på SSL-matcher (den högsta ligan, reds anm.) när damerna spelar. Det är bra att man får förebilder inom sporten, säger Peder Hägg.

Projektpengarna

Svenska Innebandyförbundet har under två års tid arbetat med projektet "Idrott - en väg till bättre integration". Tanken bakom det är att öppna upp sporten så att fler börjar spela. Förutom Täby FC:s satsning har 12 andra projekt fått pengar av förbundet.

Stockholm Direkt