Foto: Mostphotos

Täby inför stopp för att ringa direkt till förskolan och skolan

Från och med förra veckan kommer det inte gå att ringa direkt till Täbys kommunala förskolor, fritids och skolor. Nu kommer reaktioner från föräldrahåll.

  • Publicerad 16:01, 31 aug 2017

Täby kommuns nya kontaktcenter startade i torsdags den 31 augusti. Det innebär bland annat en ganska stor förändring för de föräldrar med barn i förskola och skola som är vana att kunna ringa direkt till de olika verksamheterna med frågor eller information.

Istället får föräldrarna ringa till kontaktcentret som i sin tur kontaktar förskolan eller skolan som ringer tillbaka till föräldern.

Mer tid till verksamheten

Tanken med detta är att pedagogerna ska kunna fokusera mer av sin tid på det som är deras huvuduppgift.

– Möjligheten att tala med någon ur verksamhet är oförändrad, säger Täbys barn- och grundskolechef Susanna Falk, som menar att så många som 90 procent av frågorna som brukar ställas till skolverksamheterna kan besvaras av kontaktcentret.

Hon exemplifierar:

– Rätt ofta kommer frågor om hur läsåret ser ut från föräldrar som vill planera ledigheter. Den typen av frågor finns det kompetens om på kontaktcentret, säger Susanna Falk.

– Inom exempelvis fritidsverksamheten är det en alldeles för stor andel av samtalen som kunnat besvaras av någon annan än pedagogerna.

Täby kommun har tittat på andra kommuner som gjort likadant där man varit "mycket positiva" enligt Falk.

"Känns osäkert"

Men alla är inte positiva. Vi talar med en Täbyförälder med barn i Byleskolan i Täby Kyrkby som å sin sida exemplifierar varför det här kan vara en försämring. Hon tycker förändringen känns olustig och osäker.

– Om exempelvis mina barns lärare söker mig på arbetstid och jag missar det samtalet, kan jag inte ringa tillbaka. Inte heller meddela att hen hämtas tidigare på grund av tandläkartid eller läkartid med kort varsel. Fritids har fin verksamhet med utflykter utanför skolans lokaler och det enda sättet för oss föräldrar i det läget är att ringa de få gånger det kan vara något som är av så stort vikt, säger mamman som vill vara anonym.

Vid akuta ärenden före eller efter kontaktcenters öppettider ska det gå att nå verksamheterna genom att ringa öppnings- och stängningsnumret för respektive verksamhet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm