Självkörande. De här små bussarna styrs av teknik i stället för chaufför. Foto: Pressbild Ericsson

Täby kan få förarlösa bussar: "Utmaning i blandad trafik"

Planerna för Täbys nya stadsdel Täby Park är i full gång. Nu är siktet inställt på bussar som ska kunna ta sig fram utan förare.

  • Publicerad 16:39, 25 jan 2017

Nobina, ett svenkt kollektivtrafikföretag, har tillsammans med Ericsson utvecklat förarlösa bussar. Något som kan bli verklighet i Täby, när nya Täby Park står färdigt.

– I dag finns det en massa innovationer och idéer om hur man kan göra staden mer hållbar. Vi har stött på mycket kreativa idéer och det här är en sådan sak vi snappat upp som vi tycker vore kul att testa, säger Anna Galli, vd Täby Park AB.

– Då kan de här robotbussarna, eller självkörande bussarna, hjälpa till att knyta samman vissa punkter i stadsdelen. Och också mot Täby Centrum, simhallen och så vidare.

Effektivitet och säkerhet

Stefan Myhrberg, Global Head of ITS Road på Ericsson, tror att självkörande fordon i olika former kommer bli väldigt stort.

– Det handlar också om hur de rör sig. I stället för att du jagar bussen så jagar den dig. Om man vill åka tar man upp sin smartphone och då kan man bli erbjudan olika transporter som kommer och hämtar dig. Både tidtabell och rutt kan bli mer flexibel, säger han.

Att Ericsson satsar på förarlösa bussar handlar om flera saker. Det ena är effektivitet, det andra är säkerhet.

– Globalt dör 1,3 miljoner människor i trafiken varje år och den största anledningen är relaterat till misstag som föraren gör, säger Stefan Myhrberg.

Så tekniken kommer att vara säkrare än människan?

– Ja, det är själva meningen.

Vilka utmaningar ser ni?

– En utmaning är blandad trafik, med vanliga fordon, fotgängare och cyklister. Hur bussarna förhåller sig till andra trafikanter, och tvärtom, säger Stefan Myhrberg.

Provåk i Kista

I bland annat Helsingfors finns det ett projekt med självkörande bussar som snart ska testas med resenärer i ordinarie trafik. Under våren sker ett längre projekt i Kista.

– Om allt går i lås räknar vi med att sätta dem i trafik igen i april, maj. Då blir det lite mer reguljär trafik och under lite längre tid. Alla är väldigt välkomna att testa dem, säger Stefan Myrhberg.

Bussarna:

I april förra året testkördes bussarna kring Ericssons huvudkontor i Kista.

I försöket användes franska bussar som är helt eldrivna. Det är små bussar med sex sittplatser, men som kan ta upp till tolv passagerare och som gör en marschfart på 40 kilometer i timmen.

Bussarna drivs med ett litiumjonbatteri som klarar upp till 80 kilometers körning.

Bussarna kommer att vara uppkopplade mot det kommande 5g-nätet. Om de blir helt förarlösa är inte helt klart, då det av säkerhetsskäl kan finnas behov av en trafikvärd.

Allt fler Täbybor organiserar sig mot inbrotten

Nyheter Nya samverkansgrupper startar varje vecka Så här långt in i januari har 20 inbrott genomförts i kommunen. Samtidigt väljer allt fler Täbybor att bilda samverkansgrupper. Något som hjälper till att motverka problemet enligt polis Mats Hessler.torsdag 23/1 11:52

Ny cykelväg tvingar bort rödlistade bin

Nyheter Boet måste flyttas innan bygge påbörjas Cykelbanan mellan Rösjön och Danderyd följer tidsplanen, med byggstart sommaren 2021 och en färdig cykelväg hösten 2023. Men innan bygget kan börja ska de ovanliga svartpälsbin som bor längs sträckan...torsdag 23/1 11:50
Stockholm Direkt