Cykel. Snart kan Tibble gymnasium erbjuda mountainbike gymnasium. Foto: Mostphotos

Täby kan få gymnasieprogram – för mountainbike

Tibble gymnasium har sedan länge kombinerat sport och studier. Nu vill skolan se ett program för mountainbike-fantaster.

  • Publicerad 11:22, 21 maj 2019

Nu vill Tibble gymnasium lägga till ännu en sport till deras gymnasieinriktningar – nämligen mountainbike.

– Vi har fått frågan från flera håll och sen har vi en stor klubb, MTB Täby, i kommunen så vi tror att intresset är stort, säger Göran Cumzelius, som är lärare inom idrott och hälsa på Tibble gymnasium.

Den långsiktiga tanken är att skolan ska starta en NIU, nationell idrottsutbildning, med inriktning mountainbike. Eleven kommer läsa 400 poäng inom idrotten, både praktiskt och teoretiskt. Det kan dock ta lite tid innan programmet godkänns.

– Vi hade hoppats att vi hade fått starta upp det nästa höst, men vi fick inte tillstyrkan från cykelförbundet. Nu jobbar vi på att starta upp mountainbike lokalt till hösten istället, säger Göran Cumzelius.

Tanken är alltså att Tibble ska starta en lokal idrottsutbildning, LIU, tills dess att de får godkänt att bli en nationell idrottsutbildning. Idag finns bland annat utbildningar inom basket, fotboll och simning att söka på skolan.

– Har vi två elever som kör mountainbike på hög nivå så kan vi starta LIU i höst, och sen hoppas vi att vi kan starta programmet om två år, säger han.

Lättare att behålla duktiga åkare i sporten

Han hoppas även på att skolan kan samarbeta med klubben MTB Täby i framtiden.

– Det skulle vara naturligt för oss, säger Göran Cumzelius.

MTB Täby, som är en av Stockholms största mountainbikeklubbar, ställer sig också positiva till ett gymnasieprogram.

– Skälet är att vi lättare kan behålla våra äldre ungdomar i kommunen och i Stockholmsområdet. Då kan man öka antalet ungdomar som vill studera här, samtidigt som de håller på med sin idrott, säger Andreas Hallberg som är ordförande för klubben MTB Täby.

Hur skulle det påverka klubben?

– Vi skulle behålla fler duktiga åkare i kommunen som blir förebilder för de yngre. Sen kommer färre att sluta med sporten då de inte behöver flytta, säger Andreas Hallberg.

Stockholm Direkt