Foto: Mostphotos/Olof Holdar

Täby kommun klättrar i skolrankningen

Täby klättrar på rankningen i Sveriges bästa skola till plats 63. Samtidigt visar siffrorna att de tappar i lärartäthet.

  • Publicerad 12:10, 8 nov 2018

Varje år rankar Lärarförbundet den bästa skolan i landet och nu har resultatet kommit. Täby kommun hamnar på 63:e plats bland landets 290 kommuner. Detta är en ökning med 21 platser från tidigare år.

– Det är roligt att vi ökar i rankningen men samtidigt visar det att vi har saker kvar att jobba med, Camilla Ifvarsson (L) barn- och grundskolenämndens ordförande.

När det gäller högskolebehörighet hamnar Täby bland det bästa kommunerna i landet. Men Däremot tillhör kommunen de sämsta när det gäller lärartätheten. Camilla Ifvarsson menar att man måste ställa den siffran i förhållande med antal utbildade lärare där Täby kommun klättrar från plats 248 till 189 i rankningen.

– Vi har fler utbildade lärare men vi måste se över lärartäthet. Vi har en viss skolpeng och utbildade lärare kostar mer, och då kan vi anställa färre lärare, säger hon.

"Behövs mer pengar"

Täby kommun har nu beslutat att skolpengen kommer att höjas med 2,5 procent.

– Skolan är jätteviktig. Att lärarnas löner ökar tycker jag är bra. Men det behövs mer pengar till skolan. Elevhälsan är ett område som vi tycker att vi ska prioritera, säger hon.

När det gäller högskolebehörighet hamnar Täby på första plats i landet.

– Vi jobbar mot att ha Sverige bästa utbildningskvalitet och jag kommer att jobba mycket med att fler elever ska nå målen, säger Camilla Ifvarsson

Grannkommunen Danderyd steg kraftigt med 77 placeringar och hamnade på plats 16. Vallentuna hamnade på plats 151 i rankningen.

LÄS MER: Danderyd klättrar på skolrankning – 77 placeringar upp

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Föräldrar köar till populära friskolan- redan när barnen föds

Nyheter ”Vet att det är hård konkurrens om platserna” I början av nästa år väntar skolval i alla kommuner i Sverige. I Täby har en del föräldrar redan börjat tänka på valet – flera år innan barnen ens är i skolåldern.fredag 16/11 16:44

Hélène sjunger in julen – i duett med Sissel Kyrkjebø

Nyheter Blev utvald Av 250 anmälda valdes Vallentunabon Hélène Eidsheim Westlund ut. Nu ska hon sjunga duett på en julkonsert i Filadelfiakyrkan.fredag 16/11 15:30