Tillsammans. Nu är det slut på fingerpekandet och Danderyd och Täby ska samarbeta för att lösa situationen på Enebybergsvägen och Täbyvägen. Foto: Lotten Engbom

Täby och Danderyd enas för att lösa köerna

Danderyds och Täbys oenigheter om Enebybergsvägen och Täbyvägen kan ha nått ett slut. Nu vill de tillsammans hitta en lösning för att underlätta framkomligheten på de hårdtrafikerade vägarna.

  • Publicerad 11:45, 2 maj 2019

Under rusningstrafik påverkas flera bilister längs med Täbyvägen och Enebybergsvägen, som löper genom Täby och Danderyd, av framkomlighetsproblem.

Frågan har legat både på Danderyds och Täbys bord – och politikerna i respektive kommun har inte kunnat enas om hur problemet ska lösas.

Men nu verkar till sist en lösning vara i sikte.

Kommunerna lagt ner stridsyxan och beslutat sig för att tillsammans försöka lösa trafiksituationen.

– Jag är jätteglad att vi har kommit till en punkt där vi ska lösa frågan gemensamt. Det är en fråga som påverkar Täby och Danderyd negativt. Det är jätteviktigt att vi samarbetar istället för att peka finger. Jag är glad att vi nu är igång, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Täby.

"Vi vill bara samarbeta och vara goda grannar"

Under våren startade Täby och Danderyd en gemensam utredning av trafiken utmed vägsträckningen. Där kommer även trafikförvaltningen inom Region Stockholm och Arriva att vara med.

– Vi har gjort en stråkstudie och tagit in experter. Vi har jobbat mycket Danderyd för sig och Täby för sig, nu måste vi samarbeta över gränserna för att hitta en lösning, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden i Danderyd och fortsätter:

– Vi har inte pekat finger mot Täby, utan vi vill bara samarbeta och vara goda grannar.

Kommer att vara klart senare under 2019

Utredningen beräknas vara klar under 2019, då kommer det att finnas olika förslag på hur trafiken ska förbättras. Till exempel kan åtgärderna handla om ombyggnationer av stråket och beteendepåverkande åtgärder. Åtgärderna kan även påverka vägar som ligger i anslutning till vägstråket.

Danderydsbo: Sluta tjafsa och lös problemet på Enebybergsvägen

– Vi måste göra allt för att det ska bli så bra som möjligt för Enebybergarna, och alla som använder vägen. Mycket handlar om att ändra beteendet. Om vi kan få var fjärde bil att välja att ändra beteendet, så som att fler tar bussen, cykeln eller åker en annan tidpunkt så skulle trafiken flyta mycket bättre, säger Bengt Sylvan (L) i Danderyd.

Även kortsiktiga lösningar ska göra

Tanken är att hitta både långsiktiga och kortsiktiga lösningar som kan fixas i närtid.

– Vi stängde av rödljusen vid Enebytorg då de inte synkade med varandra. När vi stängde av ljusen gick det bra för bilarna, men fotgängarna fick problem att ta sig över. Vi kommer titta över detta igen för att hitta en bättre lösning.

Även från Täbys håll vill man hitta kortsiktigare lösningar innan utredningen är klar.

– Vi kommer göra förbättringar på Täbyvägen och Rostockvägen, det vi har tittat på där är att gör ett vänsterfällt för att inte stoppa trafiken norrut, säger han.

Uppdraget: Ordna disco utan alkohol och droger

Nyheter Vallentunaungdomarna: "Droger neutraliseras mer och mer" Låg- och mellanstadiedisco – för att ha kul utan alkohol. Nödvändigt, enligt gymnasieungdomarna som driver nystartade Temafest UF. – Vi vill fånga upp de innan det är för sent, så att de inte ska stå...fredag 6/12 17:01

Danderydsbor går samman för att rädda sin isbana

Nyheter Samlar in pengar till Danderydsvallens lilla bana Danderydsbor har reagerat kraftigt på kommunens planer att lägga ner den mindre isbanan vid Danderydsvallen som har använts flitigt av de minsta barnen. En insamling har därför startats för att...fredag 6/12 16:59