Omstridd väg. Foto: Lotten Engbom

Täby och Danderyd i fortsatt trafikkrig

Så väl politiker som boende i Täby har rasat efter att politiker i Danderyd kallat Täbybor för "smitåkare". Men i Danderyd fortsätter man att hävda att trafiken bör ledas ut på E18 redan innan Enebyberg.

  • Publicerad 16:17, 25 okt 2018

Det var i början av oktober som Danderyds politiker uttryckte sig om problem på vägarna i Danderyd, för att många Täbybor "smitåker". I stället vill de ha ut trafiken på E18 redan i Täby.

LÄS MER: Danderyds trafikproblem - Täbybor som ”smitåker”

Men detta uttalande, och att Enebybergsvägen har byggts om bland annat i ett försök att förhindra genomfartstrafik, har rört upp känslor. Så väl Täbybor som politiker har kritiserat det.

LÄS MER: Täbybor rasar mot Danderyds trafikhinder

Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden, poängterar att Täbybor självklart får åka genom Enebyberg.

– Vi hindrar inte Täbybor från att åka genom där. Men alla vill leda ut trafiken på större vägar och har vi då E18 så vill vi naturligtvis att Täbybor tar E18 in till stan, säger han.

Avleda trafiken

Oppositionsrådet Siv Sahlström (C) står fast vid att Enebybergsvägen inte är till för genomfartstrafik.

– Vi har E18 som vi släpper igenom all trafik på och då tycker vi att man lika gärna kan åka ut på den. Det är det vi hållit på med i många, många år, att Täby ska avleda trafiken så att de kommer ut på E18 redan norr om Enebyberg, säger hon.

Siv Sahlström säger att hon inte förstår varför det blivit sådant ramaskri.

– Jag förstår inte upprördheten i det, modern trafikföring är så att man leder ut trafiken på de stora genomfartslederna. Jag kör alltid ut på motorväg så snart jag kan. Jag skulle aldrig komma på idén att köra genom villaområden.

– Jag förstår inte varför de ska göra genom Enebyberg. Det måste väl ändå vara en ganska marginell skillnad hur mycket längre det är att köra ut på E18 i Täby.

"Inget alternativ"

Enligt henne ska huvudfokus i ett samarbete med Täby kommun fortsatt vara att få ut trafiken på E18.

– Om medborgarna är helt rasande kommer det inte gå. Men det kan inte vara rimligt att vi ska ha en motorled som delar Danderyd mitt itu och sedan ha en genomfartsled genom Enebyberg.

Bengt Sylvan tycker att Täby kommun gjort liknande åtgärder som de som gjorts på Enebybergsvägen.

– De har gjort liknande saker på Enhagsvägen, placerat ut chikaner och smalnat av vägen för att få ner hastigheten där. Och motsvarande på Turebergsvägen, säger han.

– Det här är inget som är unikt för Danderyd eller Enebyberg.

Är det ett alternativ att göra om Enebybergsvägen igen, för att trafiken ska rulla bättre?

– Nej, det är inget alternativ. Alternativet som är kvar är etapp två, rödljusen, de skulle man kunna trimma. Kanske ta bort dem och göra en rondell, säger Bengt Sylvan.

Kommunen vill behålla bron till Tranholmen

Nyheter "Det bästa alternativet som vi ser det" Danderyds kommun har ansökt om att få behålla bron till Tranholmen. Detta då man inte vill gå emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer om antalet passagerare i kollektivtrafik.onsdag 8/4 16:43

Så blir Vallentunas första "riskfyllda" spontanpark

Nyheter ✓Parkour ✓Slackline ✓Skejtramper 300 Vallentunabarn har varit med på workshops för att utforma nya aktivitetsparker i kommunen. Den första ska placeras utanför fritidsgården Mega. Nu släpps den första visionsbilden.onsdag 8/4 16:31
Stockholm Direkt