Täby- och Danderydspolitiker rasar mot Robin Hood-skatten - igen

Täby ska betala cirka 400 miljoner kronor. Malmö ska få 4,9 miljarder. Orättvist och fel anser Täbys ledande politiker om det kommunala utjämningssystemet.

  • Publicerad 10:22, 30 sep 2016

Enligt preliminära siffror från SCB kommer Malmö stad vara den kommun som får mest bidrag nästa år, igen. Med en ökning på cirka 276 miljoner kronor landar de på 4,9 miljarder kronor för 2017.

Täby är en av de kommuner som bidrar med mest pengar. 2017 väntas Täby bidra med 401 miljoner kronor. Något som får Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande, att återigen rikta kritik mot systemet.

– Vår grundläggande kritik handlar om att det är orimligt med ett system där man straffbeskattar tio kommuner som ska vara medfinansiärer, säger han.

– Staten har uppenbart ett ansvar för att jämna ut mellan kommuner, men det är statens ansvar, inte Täby kommuns invånare.

Något som sticker i ögonen på Leif Gripestam är att en kommun som Malmö, som tar emot ett väldigt stort belopp, samtidigt lägger pengar på dyra projekt.

– De bygger ett konserthus, två simhallar och en stor fotbollsarena. Pengarna går till random trevlighet i stället för till skola, vård och omsorg, säger Gripestam.

– Pensionärer i Täby med låg inkomst ska inte behöva finansiera ett nytt konserthus i Malmö.

Många Täbybor vill ha ett äventyrsbad och du säger att Malmö byggt två simhallar, är det på bekostnad av vårt äventyrsbad?

– Så kan man ju se det. Hade vi haft 400 miljoner nästa år så hade vi både kunnat sänka skatten och satsa på skola, vård, socialtjänst och äldreomsorg. I första hand är det till det vi betalar skatt, säger Leif Gripestam.

Kan skatten komma att höjas på grund av det här?

– Man kan göra saker på olika sätt. Täby har en modell där vi försöker hålla ordning och reda på ekonomin, som vänsterstyrda kommuner inte gör. Vi har hanterat det på ett sätt som gjort att vi haft överskott varje år, så det är tvärtom så att vi sänker skatten nästa år, säger Leif Gripestam (M).

Danderyd kommer 2017 att bidra med nästan 500 miljoner kronor. Även Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Danderyd, är kritisk och kallar systemet bedrövligt.

– Jag tycker att det överlevt sig själv, i och med att de största mottagarkommunerna inte är några fattiga Norrlandskommuner, det är Malmö och Göteborg. Enligt min uppfattning borde de kunna klara sig själva, jag kan inte första varför vi ska behöva skicka någon form av u-hjälp, säger han.

På vilket sätt drabbar det här Danderydsborna?

– Antingen får vi försöka effektivisera oss, spara in eller höja skatten. Det är klart att det drabbar Danderydsborna, säger Reichenberg (M).

Här står Vallentunakonst och skräpar i Täby

Nyheter "Det har blivit väldigt utdraget det här" En återvinningsanläggning behöver återvunnen konst, tänkte Sörab och anlitade två konstnärer. Men returparken i Vallentuna försenades, och konsten fick tillfälligt levereras till grannkommunen i...onsdag 26/2 12:07

Storslam för StockholmDirekt i prestigefylld tävling

Nyheter Fyra nominerade till tidningspris – än så länge: "Gör riktigt bra journalistik" StockholmDirekt kan under onsdagen malla sig. Inte mindre än fyra reportage är nominerade till Årets Gratistidningspris – hittills. "Det här visar att vi gör riktigt bra journalistik", säger...onsdag 26/2 12:00
Stockholm Direkt