Ön. Så här ser Tornön ut på lite närmare håll. Foto: Lotten Engbom

Täby-ön har spår av tidigare liv – men vad hände egentligen här?

Topphemlig militäranläggning. Fristad för kriminella. Platsen där Palme-vapnet är gömt. Ja, mina fantasier om Tornön var många när jag bestämde mig för att vandra över isen för att besöka en av Täbys mest anonyma platser.

  • Publicerad 16:30, 2 mar 2018

Mellan åren 1926 och 1949 höll Kungliga Roslagens flygflottilj till i Hägernäs. Från 1949 till 1974 var det en flygkår i området. Den gamla flottiljområdet blev bostäder, nuvarande Hägernäs Strand, men ön Tornön har förblivit orörd mark.

Ön har enligt boken F2-Hägernäs, som är utgiven av Täby hembygdsförening, tillhört Hägernäs sedan medeltiden.

Under den militära perioden på F2 i Hägernäs ingick Tornön i ett fridlyst område som allmänheten inte hade tillträde till. Nu är det däremot fritt fram att gå i land, om man lyckas ta sig dit vill säga.

Exakt vad som föregick på Tornön under den militära tiden är svårt att få fram. "Militär övningsverksamhet" skriver Wikipedia.

Men Ragnar Strandberg, flygvapenofficer och medlem i Täby hembygdsförening, vet inte mycket om dess historia.

– Viken runt Tornön, det var där man hade startstråken för sjöflygen. Jag vet att man runt Tornön la ut bojar, ungefär som en vanlig startbana, säger han.

– Det jag själv funderat på är varför det heter Tornön. Om det funnits några torn. Men det har jag inte hittat några svar på. Det låter ju ganska naturligt men jag har inte sett några bilder på torn.

När jag själv går i land på Tornön ser jag spår från svunna tider. Några stenmurar, en jordkällare och några skyddsvärn. Åt det västra håller är ön brant, med en storslagen utsikt från berget. Mitt på ön omsluts jag av tät och hög skog. Åt öster är ön flackare, träden glesas ut och en träbrygga dyker upp.

Källare. En jordkällare står fortfarande kvar. Foto: Lotten Engbom

När vi pratar med Leif Grönwall, som även han är aktiv i Täby hembygdsförening och uppvuxen i Täby, visar det sig att det i alla fall finns något på ön:

– Det finns ett bronsåldersröse på Tornön. Det är förmodligen en grav från bronsåldern. Den ligger på den högsta punkten på ön, säger han.

– Sedan finns en hel del rester av det militära kvar. Det låg någon kåk där förr som jag minns från att jag var yngre.

Mycket riktigt. Efter en titt i arkivet hittar Leif två bilder på ett hus som legat på Tornön. De är tagna i februari 1976. Under en av bilderna står det "vandalisering". Någon mer information får vi inte tyvärr.

– Hus har det funnits där. Men det kanske var före det militära, funderar Leif Grönwall.

Flertalet personer nämner att scouter eller någon form av lägerverksamhet hållit till på ön. Graffitin som är klottrat på flera ställen visar i alla fall att människor då och då går i land här.

– När jag var där för några år sedan hade det varit fullt paintball-krig, säger Leif Grönwall.

Ägare till Tornön är Täby kommun. När jag når stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) visar det sig att det ändå finns vissa framtidsplaner för ön.

– I dagsläget är ju Tornön egentligen bara ett ett naturområde. Men det vi, Moderaterna i Täby, diskuterat är att vi skulle vilja anlägga en ordentlig brygga där. Så att Täbyborna kan ta sig ut till ön.

– Det är en väldigt vacker ö och är en av få öar vi har ute i Värtan.

Till sist kommer jag genom Svensk flyghistorisk förening i kontakt med Kurt Jörgne som arbetade på F2 i 22 år. Enligt hans utsago var det inte särskilt mycket aktivitet på Tornön.

– Bland annat var jag där vid ett tillfälle då det varit en liten brand på ön. Vi var över och släckte den. Annars var det inte mycket besök på Tornön, säger han.

– Men det fanns ett par sommarstugor. De var uthyrda till personal på F2. Det är vad jag vet om Tornön.

Jag frågar till slut Ragnar Sandberg varför han tror att det finns så lite berättat om Tornön och dess historia.

– Därför att den nog egentligen inte hade någon större betydelse. Hela flottiljområdet med hangaren, kaserner och verkstäder är det som numera är Hägernäs-området, säger Ragnar Sandberg.

Tornön var väl helt enkelt bara en liten ö i havet. Och om namnet kommit till för att det fanns något torn på ön förblir en obesvarad fråga.

Vet du mer om Tornön? Berätta! Maila oss på norrort@direktpress.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm