Vara hemma. Täby kommun går nu ut med att det är okej att vara hemma från skolan om man varit i ett coronadrabbat område på sportlovet, om man vill. Foto: Mikael Andersson

Täby tillåter skolelever att vara hemma

Efter att många har varit ute och rest under sportlovet väljer Täby kommun att ändra sina rutiner för barn i grund- och förskola. Nu tillåts elever vara hemma utan att få ogiltig frånvaro.

  • Publicerad 11:11, 2 mar 2020

Flera föräldrar har varit oroliga då många familjer under sportlovet varit i coronadrabbade områden under veckan.

Igår uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina riktlinjer kring hanteringen av viruset. Enligt myndigheten bedöms avstängning av friska skolbarn inte är en effektiv åtgärd, men det är upp till varje kommun själva att bestämma hur de hanterar situationen.

Man får stanna hemma

Nu går Täby kommun ut med att det går bra att ha sina barn hemma om man som förälder till barn på grund- och förskola är orolig då man varit i ett cornadrabbat område som som i Kina, Sydkorea, Iran eller Italien. I dagsläget kommer de kommunala skolorna inte att registrera ogiltig frånvaro, men skolorna är öppna som vanligt.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och som säger att smittspridningen är låg. Men om man är orolig och osäker ska man alltid kontakta sjukvården. Nu är det möjligt enligt nya direktiv att stanna hemma utan ogiltig frånvaro, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsen ordförande.

Den som väljer att hålla sitt barn hemma, ska kontakta skolan rektor omgående.

Besök inte värdcentral, ring för hjälp

På kommunens hemsida kan man läsa att om man har rest till coronadrabbe områden och hostar och har feber, så ska man stanna hemma och kontakta 1177, Vårdguiden. Man ska inte besöka en vårdcentral. Den som mår mycket dåligt ska kontakta 112.

Kommunen säger dock att anställda hos Täby kommun ska gå till jobbet om de inte är sjuka.

– Vi går på de riktlinjer som finns och är du inte sjuk så kan du gå till jobbet är du orolig kontakta alltid först sjukvården, säger han.

Hur de privata skolorna väljer att göra med ogiltig frånvaro är varje huvudmans uppdrag.

Rekomendationer

Tvätta händerna,

Nysa och hosta i armvecket

Stanna hemma från skola och jobb om du är sjuk

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt