Final. Erik Norrblom från Täby är uttagen att vara med och tävla i finalen i gymnasie SM, härt med sin kompanjon Thilda Mårtensson. Foto: Privat

Täbybo kan bli Sveriges bästa gymnasiekock

Just nu vässar Erik Norrblom från Täby knivarna inför gymnasie-SM i mars. Förhoppningsvis blir hans linser och rotselleri receptet till framgång.

  • Publicerad 16:58, 3 feb 2020

Nu är det klart vilka som ska tävla i årets final i gymnasie-SM inom tävlingsgrenarna kök, servering, turism och hotell där elever från hela Sverige gör upp. En av deltagarna är Täbybon Erik Norrblom som går sista året på Stockholms Hotell- och Restaurangskola och som tävlar i grenen kök.

– Det känns jättekul, säger han.

Sedan barnsben har matlagning intresserat honom och det var ett givet val att studera i köket.

– Jag har alltid vetat att jag vill bli kock. Jag har lärt mig mycket själv men men min gammelfarmor gillar att laga mat och jag brukade vara hos henne och grädda pannkakor, säger han.

Mycket att träna på inför

I tävlingen kommer han och hans tävlingskompanjon, Thilda Mårtensson från Saltsjö-Boo, att ställas inför flera utmaningar. De ska bland annat laga en trerätters middag på råvaror som de ser för första gången under finalen och även skapa en egen rätt av rotselleri och Gotlandslinser.

– Vi ska göra en variation med äpple som jag tror mycket på, just nu så övar vi mycket på vår rätt inför tävlingen, men också på såser och garnityret, säger han.

Finalen kommer att avgöras i Grythyttan den 27 till 28 mars. Om han vinner skulle det vara stort, säger han.

– Det skulle så klart vara ett bevis på att man gjort något bra och det skulle motivera en ännu mer och öka lusten att tävla, säger Erik Norrblom.

I framtiden vill Erik Norrblom tävla mer och han längtar efter att få jobba och få erfarenhet.

– Samla på sig så mycket kunskap man kan, för att sen när man är äldre göra något eget, men en dröm är även att vara med i fler matlagningstävlingar, säger han.
 

Vem är Erik Norrblom?

Ålder: 18

Bor: Ella gård i Täby

Favoriträtt: "Jag tycker det är gott att käka en napolitansk pizza."

Visa merVisa mindre