Julmusik. Duon Benckert & Breine, eller Lars Benckert och Gustav Breine, släpper låten "Med skägget i glöggen". Foto: Privat

Täbybo släpper jullåt – om konsumtionshets

Paket vid jul eller inte? Nu släpper Täbybon Lars Benckert och vännen Gustav Breine en ny jullåt som lyfter hetsen kring klapparna.

  • Publicerad 16:09, 27 nov 2019

"Vi skippar paketen till varandra i år, bara chillar, gullar, hänger och myser, det var så vi sa och vi fällde en tår när vi tänkte på dom som fryser."

Så börjar låten som duon Benckert & Breine släppt lagom till jul.

Det är Täbybon Lars Benckert som, tillsammans med bandkollegan Gustav Breine, vill sätta fingret på hur svårt det kan vara att minska konsumtionen vid jul – genom låten "Med skägget i glöggen".

De vill också visa på de höga förväntningar man har på varandra kring högtiden.

– Vi vill väl visa hur larvigt det är att vi blir så stressade. Att det dåliga samvetet man får kring jul kan vara så effektivt när det handlar om att fatta fel beslut, säger Lars Benckert.

Skrev texten efter förra julen

De har båda spelat musik på varsina håll under flera år. Men sedan ett och ett halvt år skapar de låtar tillsammans som Benckert & Breine, i en källare.

– Vi gör allt själva och spelar alla instrument, det är vår parallellvärld. Men vi gör det för att vi vill uttrycka saker, säger han.

Den humoristiska rappen, som påminner om 90-talet och Just D:s gamla juldänga "Juligen", började ta form efter förra julen berättar Lars Benckert.

– Det kommer från verkligheten, jag började skriva texten efter förra julen, om hur vi tänkte att den skulle vara och hur det sen sprack, säger han.

Kommer du själv att handla julklappar?

– Ja, men helst skulle jag vilja ta bort hela julklappsfrågan från julen, så att man bara kan ta det helt lugnt, säger Lars Benckert.

Om "Med skägget i glöggen" blir årets jullåt återstår att se. Men när man frågar Lars Benckert blir svaret ett rungande:

– Ja, det är klart!

Vem är du?

Namn? Jag heter Lars Benckert

Hur lever du? Bor i hus med tre barn

Var? Roslags Näsby

Bäst på julen? Åh, glöggen

Visa merVisa mindre