Sönerna är hjältarna. I boken framstår Hans Andersson, enligt sig själv, som den korkade lillebrorsan till sönerna. Foto: Privat

Täbybo släpper pappabok med glimten i ögat

Täbybon Hans Anderssons dagboksanteckningar och blogginlägg från tiden som småbarnspappa blev en pappabok. Med boken vill han dela med sig av det roliga och glädje i att bli pappa.

  • Publicerad 17:02, 28 jan 2020

Hans Andersson, 57 år, blev pappa 2003 då sonen Felix kom till världen. Tre år senare kom andra sonen Ville. Sönerna skulle komma att bli protagonisterna i hans debutbok, "En medelålders pappas dagbok", som släpptes i höstas.

Boken består av dagboksanteckningar och blogginlägg från tidigt 2010-tal, när barnen fortfarande var små. Den skildrar vardagliga och humoristiska situationer i familjens liv.

"De spelar Michael Jackson på radion. Men han är död så det är inte direktsändning." Citatet, som står på bokomslaget, är från Felix.

Tråkiga pappaböcker

Hans Andersson, som bor i Täby kyrkby, berättar att det var omvälvande att få barn. Han läste själv några pappaböcker innan han fick barn, men de beskriver han som generellt sett tråkiga.

– De kunde lära en om hur man ska bära sitt barn. Sådant blev stressigt att läsa om. Böckerna saknade glimten i ögat och jag kände att det behövdes en bok som kunde skildra glädjen i att bli pappa och få en ny kompis i livet, säger han.

I några år fick Hans Andersson skicka runt boken till olika förlag.

– Jag var från början inställd på att boken inte skulle släppas och då tänkte jag att jag bara skulle ge den till barnen. Så det är helt fantastiskt att ett förlag nappade.

Uppföljning om tonåringar

Skrivandet är ett fritidsintresse. Hans Andersson har några barnboksmanus som är färdiga och som han vill publicera.

– Kanske kommer en uppföljare till debutboken också. En medelålders pappas dagbok – tonårsfasen. Fast nu i tonåren säger de inte så mycket, de undrar mest vad det blir för mat och när den är klar, säger han.