Lifta. Äventyraren och Täbybon Aron Anderson liftade genom hela Sverige för Musikhjälpen, nu är han tillbaka i kommunen.

Täbybon Aron liftade riket runt för Musikhjälpen

Äventyraren Aron Anderson, som i år var Musikhjälpens ambassadör liftade från Umeå till Lund. Nu är han till sist hemma i Täby.

  • Publicerad 12:01, 19 dec 2018

När vi ringer upp Aron Anderson är han tillbaka i Täby och till vardagslivet. Veckan som gått har varit både tuff och känslosam.

– Det var jättehäftigt, det var otroligt kul att få göra. Mitt uppdrag var att ta mig, utan plånbok, från Umeå till Lund och träffa alla som gör fina initiativ längs vägen, säger han.

I årets Musikhjälpen som sändes i Sveriges Radio P3 och i SVT var temat ”Alla har rätt att funka olika”, med fokus på barn och unga med funktionsnedsättningar över världen. Ett ämne som berörde Aron ännu mer än tidigare år, då han själv är rullstolsburen.

– Det blir extra nära på något sätt. Jag har tidigare varit i Afghanistan för Världen Barn där jag fick träffa barn och ungdomar med funktionsnedsättningar och jag fick se och uppleva hur det är att leva med en funktionsnedsättning i ett fattigt land. Jag är väldigt ödmjuk inför att jag haft en sådan tur att växa upp i Sverige. Hade jag levt i Afghanistan hade jag inte överlevt, säger han.

Han berättar att han kommer bära med sig flera fina historier från de som han träffade längs vägen. Han träffade studenter i Åre som körde bågskytte under en daglig verksamhet, alla med samma mål: att samla in pengar. En historia minns han extra väl.

– Första kvällen fick vi skjuts av en man som heter Leif som själv sitter i rullstol då han har en muskelsjukdom. Han körde oss från Umeå till Örnsköldsvik och berättade sin historia, sen skänkte han 100 kronor för varje mil han körde oss, säger han.

Har det inte varit jobbigt att höra alla berättelser?

– Det är skitjobbigt ibland, men man orkar för man kan göra skillnad. Jag tror inte på att bryta ihop och inte göra någonting, säger han.

Tycker du att Täby kan arbeta mer för funktionsnedsättningar?

– Det är svårt att svara på vad politiker ska göra. Jag tror först och främst att man måste underlätta för personer med grövre funktionsnedsättningar. Att kommunen och företag kanske gör lite mer än vad lagen säger att man ska göra, att man vågar ställa högre krav, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36