Täbybon Olivia Trygg hjälper barn i missbrukarfamiljer

Hon hade den perfekta familjen utåt sett, men Täbybon Olivia Tryggs familj slets isär på grund av pappans alkoholism. I dag driver hon Trygga barnen för att hjälpa barn och unga i samma situation.

  • Publicerad 13:08, 6 mar 2015

På Trygga barnens kontor finns soffor, fåtöljer och sällskapsspel i en trave och i ett litet rum sitter ett familjeporträtt på väggen. De fem familjemedlemmarna är uppställda och ler mot kameran.

– Det där är ”happy family”, jag brukar visa den här bilden på min familj när jag föreläser för att folk ska förstå att allt inte är som det verkar, säger Olivia Trygg.

Hon har varit generaldirektör för Trygga barnen sedan starten 2010 och stiftelsen hjälper barn och unga som kommer från familjer med missbruksproblem. På kontoret anordnar de samtal där barn får träffa vuxna som vuxit upp med liknande problem. Trygga barnen har även upprättat en terapeutportal för att kunna hitta rätt professionell hjälp.

Olivia Trygg växte upp i Djursholm i vad hon beskriver som ”den perfekta familjen”.

– Pappa var framgångsrik reklamare och han var min största förebild. Vi hade väldigt kul tillsammans och jag var nog lite pappas flicka.

Exakt när situationen började förändras minns hon inte riktigt, men ungefär när Olivia var åtta, nio år började pappan uppföra sig annorlunda.

– Han blev hånfull och opålitlig. Han kunde säga saker som ”ska du verkligen äta den där bullen, har du sett sig själv i spegeln?” och ibland när man förväntade sig att han skulle närvara, så dök han inte upp.

I högstadiet började Olivia Trygg greppa att pappan var alkoholist, men ingen pratade om problemet. Vändpunkten kom efter ett stort bråk på julafton när hon var 15. Familjen ställde ett ultimatum – oss eller alkoholen.

– Han valde alkoholen, han gick ut genom dörren och kom inte tillbaka, säger Olivia Trygg.

Gick i terapi

Efterspelet blev grunden till det som är Trygga barnen i dag. Under gymnasiet hade hon sporadisk kontakt med pappan och gick själv i terapi för att behandla det som hänt. I den vevan började skammen kring det som hänt att släppa. Både Olivia Trygg och hennes mamma började prata mer med sin omgivning.

Under de här åren åkte pappan in ut och på behandlingshem. När han hade varit nykter i tre månader hörde hans kontakt på socialtjänsten av sig till Olivia för att meddela att han ville träffas, men efter att ha setts vid några få tillfällen bestämde hon att det inte fungerade.

– Han var nykter, men han hade inte bearbetat vad som hänt de senaste åren. Han var ”torrnykter” – nykter, men med samma beteende som tidigare.

Hennes sista möte med pappan blev uppslitande, Olivia bestämde att hon inte orkade träffa honom längre, de sa att de älskade varandra och skildes åt. Efter det hördes de ett par gånger i telefon till dess att han gick bort 2010.

– Han dog av alkoholrelaterade skador. Jag saknar honom jättemycket, men samtidigt blev jag lättad, han var så pass sjuk. Man måste kunna skilja på den personen som var frisk och den som var sjuk för att kunna förlåta den delen av min pappa som var sjuk, säger hon.

Samma år startades stiftelsen Trygga barnen. Olivia Trygg säger att det kan vara svårt för utomstående att se missbruksproblematik i välbärgade områden, när den vuxne verkar vara välfungerande. Det bästa man kan göra för barn som har det svårt är att fråga.

– Även om barnet kanske inte vill berätta just då, så minns man att det fanns en vuxen som såg en, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fotografiska gör blixtvisit i Täbban

Nyheter Öppnar pop up-butik i centrum Nu kommer fotojätten till Täby centrum – dock i mindre skala.tisdag 11/12 17:15

Kvarnbadet inför åldersgräns – för säkerheten

Nyheter Börjar gälla nästa sommar För att öka säkerheten på badet är det från och med nästa år åldersgräns på Kvarnbadet.tisdag 11/12 16:24