Jonas Paulsson, fysiker, tycker att regeringen måste agera innan jorden går under.

Täbybon som slåss mot köttkulturen: "Kolla ut. Ser du någon snö?"

Täbybon Jonas Paulsson driver tillsammans med några vänner Facebooksidan och hemsidan Köttfri måndag sedan tio år tillbaka. Nu tror han att nötköttet kommer att ta samma väg som rökning.

  • Publicerad 11:29, 6 feb 2018

För tio år sedan startade Täbybon Jonas Paulsson kampanjen Köttfri måndag tillsammans med några vänner.

– Det handlar egentligen inte om att folk ska äta vego en dag i veckan. Det är istället ett sätt för människor att agera politiskt, säger Jonas Paulsson.

Jonas Paulsson är fysiker och brinner för miljön.

– Folk förstår verkligen inte problematiken med kött. När jag var liten köpte vi pulka på vintrarna, men kolla ut. Ser du någon snö? Vi gå mot mer snöfattiga vintrar på grund av köttindustrin som påverkar klimatet negativt.

LÄS ÄVEN: SD: "Ge skolelever mat som de vill äta"

Jonas Paulsson menar att det största problemet inom köttindustrin är nötköttet.

– Nötkött, nötkött, nötkött. Att producera nötkött är enormt markkrävande. Det krävs 100 gånger mer mark än om man producerar baljväxter. Och på den enorma marken som används hade det kunnat stå träd som producerar syre och binder koldioxid. Nötköttet måste förbjudas direkt.

Men Jonas Paulsson tror sig se en ljus framtid.

– Jag tänker mig en utveckling liksom med rökningen. Man hade en vision om ett rökfritt samhälle och då gick vi dit gradvist. Samma sak gäller nu fast det handlar om vegetarism.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han menar också att problematiken inte kan lösas på individnivå.

– Men det viktiga är inte vad du äter, det handlar om vad vi äter. Det är regeringen som måste agera, kommuner måste gradvis införa helt vegetarisk kost i skolor, säger Jonas Paulsson.

Äter du vegetarisk kost?

– Jag lever inte mitt liv efter regler. Återigen det handlar inte om vad jag gör, utan vad politiken gör. Men absolut äter jag vegetariskt, och handlar havremjölk istället för vanlig mjölk och sen så köper jag inte ost, säger Jonas Paulsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

20-årig Täbybo filmade samlag i hemlighet

Nyheter "Spred videon via Snapchat" En ung man från Täby döms nu efter att i hemlighet ha filmat samlag med en kvinna. Mannen ska senare ha visat filmen för gemensamma vänner.fredag 25/5 9:54

Vi är stockholm