Nytt liv. En av grundarna Thintin Strandman är chockad över responsen hon fick efter inlägget. Foto: Privat

Täbybornas stöd räddade butik för långtidsarbetslösa

Re:unik, butiken som engagerar långtidsarbetslösa i Täby, har haft varit hotad av nedläggning. Men efter ett inlägg på Facebook av Thintin Strandman, en av grundarna, kom stödet från Täbyborna.

  • Publicerad 16:45, 12 aug 2019

I en lokal i nya stadsdelen Täby park, inne i Täby galopps gamla läktarbyggnad, ligger Re:unik.

De öppnade 2017 och syftar till att ge arbetstränande Täbybor, som av olika anledningar hamnar långt från arbetsmarknaden, en andra chans till jobb. En del arbetar i butiken på heltid, andra jobbar kortare pass ett par dagar i veckan.

Men sedan start har butiken haft det kämpigt.

– Vi ligger avsides och har inte haft så mycket folk i butiken. Jag har varit orolig att vi skulle behöva stänga, säger Thintin Strandman, en av grundarna.

I ett sista försök att få folk att öppna upp ögonen för butiken lade hon ut ett inlägg på Facebook där hon vädjade om hjälp. Inlägget fick fort spridning och har i skrivande stund fått över 1800 delningar.

– Jag är fortfarande i chock. Efter inlägget har vi haft massa folk i butiken, och jag är så glad att så många delade. Nu har vi sprungit runt hysteriskt och fått en massa positiv stress. Det är ett bevis på att vi gör rätt, folk har bara inte vetat om oss, säger Thintin Strandman.

Tacksam över stödet

I butiken arbetstränar runt 15 människor med att göra om och ge nytt liv åt möbler och kläder. De färdiga varorna säljs sedan i butiken.

De som arbetstränar kan ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden på grund av till exempel en depression, ett missbruk eller svårigheter på grund av en diagnos. Thintin Strandman startade verksamheten för att hon själv vet hur svårt det kan vara att komma tillbaka.

– Jag känner så många utanför arbetsmarknaden. Men många kan ta sig in om man inte bara ser på företaget utan även på individen. Flera som varit hos oss får sedan arbete här eller går vidare till en praktikplats, säger hon.

Efter inlägget på Facebook ser situationen helt annorlunda ut, menar hon. Thinthin Strandman är tacksam över stödet från Täbyborna.

– När saker som gjorts här inte blir sålda, har vi tappat en del av vårt syfte med det här – att människor som kommit hit får känna sig stärkta. Idag är jag hoppfull, snacka om att jag tror på mänskligheten! säger hon.

Fortsätter det att gå bra så tittar de även på att expandera utanför Täby.

– Nu är vår vision är att öppna på fler ställen, säger Thinthin Strandman.

Re:unik

Startade 2017, med syfte att hjälpa människor tillbaka in på arbetsmarknaden.

Vissa av de som arbetstränar hos Re:unik är anställda av kommunen, andra kommer från arbetsförmedlingen eller från EU-projektet MIA (Mobilisering inför arbete), vars syfte är att hjälpa människor som står långt från arbetsmarknaden in i arbetsträning, och vidare ut i arbetslivet.

De som arbetstränar kan ha svårt att ta sig in på arbetsmarknaden på grund av till exempel en depression, ett missbruk eller svårigheter på grund av en diagnos.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt