VINNARE. Täby friskola hade med tre elever i tävlingens final, från vänster: Axel Fredriksson, Erik Edelbring och vinnaren Mingdao Zou Zhong. Foto: Anna Efremova

Täbyelev bäst i Sverige på matematik

Täbygeniet Mingdao Zou Zhong, 15, kan numera titulera sig matematikmästare. Det sedan han tog hem vinsten i matematiktävlingen HMT.

  • Publicerad 11:30, 24 jan 2020

Matematiktävlingen HMT har existerat i över 30 år och uppkom som en lokaltävling i Danderyd. I dag är den nationell och skolor från hela Sverige skickar in bidrag till en kvalificeringsomgång. Endast de 50 bästa får sedan delta under finalomgången där eleverna får lösa sex problem under två timmar.

– Jag ville vinna förra året men då kom jag inte ens till final. Så jag har kämpat i ett år. Det var mycket svårare än vad jag trodde, säger årets vinnare Mingdao Zou Zhong.

Glad över vinsten

Finalen i högstadiets matematiktävling hölls 18 januari på Danderyds gymnasium. Tävlingen arrangeras av en oberoende tävlingskommitté som samarbetar med Danderyds gymnasium. Mingdao förklarar att han förberett sig genom att studera både i skolan och två-tre timmar hemma varje dag.

– Men det kanske är mer än så, jag tänker inte riktigt på det. Jag gillar att tänka logiskt och lösa problem, säger Mingdao som är glad över vinsten.

Även om Mingdao hoppades på att vinna årets tävling, kändes det inte självklart.

– För att lösa ett problem behöver man ibland ha tur. Det kan handla om att få en bra tanke i rätt sekund, det händer inte alltid, förklarar Mingdao.

Mingdao började intressera sig för matte för två år sedan och läser i dag Täby Friskolas spetsutbildning i matematik.

Klart: Grönt ljus för högstadium i Hägerneholm

Nyheter "Medborgare har i flera år efterfrågat en kommunal skolan" Nu står det klart att Hägerneholmsskolan har möjlighet att starta ett högstadium. Förhoppningen är att skolan ska ge elever i området kontinuitet i undervisningen.torsdag 20/2 15:25

Osäker hållplats i Täby centrum kan flyttas

Nyheter Kritik: "Finns inga bänkar eller väntkur och man får gå långt" Inga sittplatser eller vindskydd, busshållplatsen vid Marknadsvägen får ta emot mycket kritik från resenärer. Nu vill kommunen lösa problemet.torsdag 20/2 11:56
Stockholm Direkt