Rekordböter. Skatteverket kräver närmare tre miljarder kronor i böter av ett företag i Täby. Foto: Roland Magnusson

Täbyföretag får rekordkrav från Skatteverket

Ett multinationellt företag baserat i Täby krävs på pengar av Skatteverket. Och det är inget litet belopp det handlar om. Totalt krävs företaget på nära tre miljarder kronor, varav 800 miljoner är skatteböter.

  • Publicerad 12:33, 3 dec 2018

Flir Systems, ett globalt företag med huvudsäte i USA, har sin svenska koncern baserad i Hägernäs, Täby. Företaget tillverkar infraröda produkter och teknik som bland annat används inom försvarsindustrin, exempelvis värmekameror.

Men nu kräver Skatteverket nära tre miljarder i skatt och skatteböter av företaget. Myndigheten menar att bolaget medvetet har försökt undkomma att betala skatt genom att utföra transaktioner via en belgisk filial, enligt uppgifter från nyhetsbyrån Siren.

Svensk intern rätt ger rätt till en så kallad fiktiv avräkning på den belgiska skatten om vissa förutsättningar är uppfyllda, förklarar Roberth Glansberg, specialist på internprissättning.

– Vi menar att det inte skett någon värdeförändring som ger rätt till en sådan avräkning. Värdet på de tillgångar som kommer in i Belgien är det samma som på de som kommer ut. Bolaget hävdar att det finns affärsmässiga fördelar, men organisatoriskt hade samma resultat uppnåtts om tillgångarna sålts direkt. Det enda som skiljer är de skattemässiga effekterna, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

Företaget: "Oskäligt"

Företrädare för Flir menar att Skatteverkets utredning har tagit orimligt lång tid, och att det därför är oskäligt att besluta om efterbeskattning.

Skatteverkets krav mot bolaget innefattar bland annat 805 miljoner i skatteböter (skattetillägg) och 153 miljoner i ränta på beloppet.

Det totala beloppet som Skatteverket kräver är 2 972 184 191 kronor. Kravet är ett av det största som Skatteverket har riktat mot ett storföretag inom området internprissättning.

Här får hundarna egen lekplats i Täby

Nyheter Blir den fjärde i kommunen Nu är det beslutat att Täby får ännu en hundlekplats i kommunen, det blir den fjärde i kommunen.fredag 17/5 16:41

Bo fick kvarnens vingar att snurra igen

Nyheter Uppfinnaren: Finns mängder med problem, men också mängder lösningar Han är den 79-årige Vallentunabon som äger sju olika företag och exporterar produkter till ett 70-tal länder. Han är uppfinnarsonen som började hitta på egna produkter i 20-årsåldern – och som 60 år...fredag 17/5 16:12
Stockholm Direkt