Skrotar tåget. Foto: Mostphotos

Täbyförskolan hoppar luciatåget – handdocka kommer istället

Flera förskolor väljer nya traditioner vid lucia. På Hägerneholms förskola går man steget längre och hoppar över luciatåget helt.

  • Publicerad 16:35, 12 dec 2017

På Hägerneholms förskola i Täby har medarbetare beslutat att inte ha ett traditionellt luciafirande.

– Vi bojkottar inte lucia, för själva traditionen vill vi föra vidare. Men vi väljer att ändra formen, säger Petter Zingmark, biträdande förskolechef.

Petter Zingmark menar en del av beslutet tagits med hänvisning till barnens bästa.

– Många gör ju så här nu. Luciafirandet har blivit mer för föräldrarnas skull, inte för barnen. Många barn blir ledsna och mår dåligt i samband med luciatåg, och så vill vi inte ha det på förskolan, säger Petter Zingmark.

"Måste ta hänsyn"

Nu blir det inget luciatåg alls. I stället kommer förskolan att få besök av en halmdocka som pratar om Luica.

– Förskolan väljer att uppmärksamma traditionen genom samtal med barnen. En handdocka kommer att vara utklädd och prata med dem, säger Petter Zingmark.

LÄS ÄVEN: Ny luciatradition på Täbyförskolor - föräldrar stängs ute

Han påpekar också att en del av beslutet grundar sig i föräldrarnas ekonomi.

– Vi som förskola får egentligen inte begära något från föräldrarna. Vi måste ta hänsyn till vårdnadshavarnas ekonomi. Det är inte säkert att alla har pengar och även om man inte behöver ha kläder så blir det en stor press för föräldrarna, säger Petter Zingmark.

En pappa på förskolan är missnöjd med beskedet.

– Jag tycker att det är tråkigt. Det är väl en kul grej som vi själva gjort när vi var små, det vore kul om barnen själva fick göra det nu.

Att förskolan tänker på att ingen förälder ska känna sig pressad att fixa saker inför Lucia kan han dock förstå.

– Det är väl kanske en bra tanke, men jag hade gärna haft ett luciatåg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Startade fond när deras tre barn dog - nu prisas de internationellt

Nyheter "Vi är mållösa" Sjukdomar utan namn skördar barns liv. Det vill Vallentunaborna bakom Willefonden ändra på genom Willefonden, och nu har de prisats för sitt arbete med en fin utnämning.tisdag 16/1 16:57

Udda objektet: en av Täbys sista sommarstugor

Nyheter Var bostad åt ambassadanställd på 20-talet Stugan må vara en av få sommarstugor som finns kvar i dagens Täby. Den byggdes på 20-talet och var då bostad åt en ambassadörsanställd. Men nu ska den rivas.tisdag 16/1 16:49