Skrotar tåget. Foto: Mostphotos

Täbyförskolan hoppar luciatåget – handdocka kommer istället

Flera förskolor väljer nya traditioner vid lucia. På Hägerneholms förskola går man steget längre och hoppar över luciatåget helt.

  • Publicerad 16:35, 12 dec 2017

På Hägerneholms förskola i Täby har medarbetare beslutat att inte ha ett traditionellt luciafirande.

– Vi bojkottar inte lucia, för själva traditionen vill vi föra vidare. Men vi väljer att ändra formen, säger Petter Zingmark, biträdande förskolechef.

Petter Zingmark menar en del av beslutet tagits med hänvisning till barnens bästa.

– Många gör ju så här nu. Luciafirandet har blivit mer för föräldrarnas skull, inte för barnen. Många barn blir ledsna och mår dåligt i samband med luciatåg, och så vill vi inte ha det på förskolan, säger Petter Zingmark.

"Måste ta hänsyn"

Nu blir det inget luciatåg alls. I stället kommer förskolan att få besök av en halmdocka som pratar om Luica.

– Förskolan väljer att uppmärksamma traditionen genom samtal med barnen. En handdocka kommer att vara utklädd och prata med dem, säger Petter Zingmark.

LÄS ÄVEN: Ny luciatradition på Täbyförskolor - föräldrar stängs ute

Han påpekar också att en del av beslutet grundar sig i föräldrarnas ekonomi.

– Vi som förskola får egentligen inte begära något från föräldrarna. Vi måste ta hänsyn till vårdnadshavarnas ekonomi. Det är inte säkert att alla har pengar och även om man inte behöver ha kläder så blir det en stor press för föräldrarna, säger Petter Zingmark.

En pappa på förskolan är missnöjd med beskedet.

– Jag tycker att det är tråkigt. Det är väl en kul grej som vi själva gjort när vi var små, det vore kul om barnen själva fick göra det nu.

Att förskolan tänker på att ingen förälder ska känna sig pressad att fixa saker inför Lucia kan han dock förstå.

– Det är väl kanske en bra tanke, men jag hade gärna haft ett luciatåg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm