Tränare. Malin Selander, Stina Petrini och Anna Lämber är tillsammans med Malin Hedmark ansvariga för träningen. Foto: Ulrica Kajler

Täbygrannarna som lär känna varandra – genom träning

Svårt att hinna träna? Dags att lära känna fler i området? Grannarna i Täby Kyrkby har startat sin egen träningsgrupp och ses varje torsdag och söndag.

  • Publicerad 08:59, 28 dec 2017

2014 började föräldralediga grannar i Trädgårdstaden i Täby Kyrkby att träna ihop utomhus. Sedan öppnade Malin Selander en Facebookgrupp och la ut när det var träning på ängen.

Intresset växte och flera frivilliga ledare kom till för att turas om att hålla träningspassen. Nu hyr de in sig i Byleskolans matsal, och tränar Tabata ihop varje torsdag och söndag.

– Vi är fyra som turas om att hålla i passen, och då är man ansvarig och bestämmer hela upplägget, säger Stina Petrini.

Gedigen Facebookgrupp

Facebookgruppen har i dag 160 medlemmar. På passen är det varierande antal deltagare.

– Ibland kan vi vara två, ibland 14. Det är ett stort spann. Det har varit lite blandat med män och kvinnor, men nu är det bara kvinnor, säger Stina Petrini.

En av dem som allt som oftast är med på passen är Ulrika Kajler. Hon hakade på för cirka tre år sedan.

– Det som lockade in mig var uteträning, vi var utomhus först. Sedan är det närheten, träningen i sig och gemenskapen med boende i området. Det ger en trygghet. Jag tycker att det är viktigt att skapa kontakter i området, inte minst för barnen, säger hon.

– Det som är så bra är att det är på en tid, framför allt på söndagar, då man kan ta med barnen. Då ser de att det är kul att träna och umgås.

Men även om barnen är med blir det hård träning för de vuxna.

– Det här är vår tid, det är jätteviktigt. Men eftersom det finns redskap kan de göra något vid sidan om, säger Stina Petrini.

Tabataträningen beskrivs som tuff, men Stina poängterar att det inte bara handlar om att svettas.

– Det är inte bara att bygga muskler, utan även att bygga nätverk. Vi har stor nytta av att vi lärt känna varandra. Någon åker bort, man har extra koll på husen, säger Stina och tillägger:

– I ett villaområde finns det inga riktiga samlingspunkter, du hänger inte bara ute på gatan och väntar på att någon ska gå förbi. Då är det här ett ganska bra sätt att lära känna dina granne.

Svår livspusselbit

Något många har ont om är tid, och ofta kan träningen bli lidande. Nu är det dock träning runt knuten som gäller.

– Det går inte att säga att det tar tid att åka till träningen, den är precis runt hörnet. Det är jättesmidigt, säger Stina.

Dessutom är kostnaden inte stor. På sommarhalvåret tränar de utomhus, gratis, och annars delar de på hyran av gymnastiksalen.

De vill rekommendera andra grannar att gå ihop och göra något liknande.

– Absolut, det är därför vi vill uppmärksamma det här. Det ger så mycket mer än bara träning, för det här nätverket är så viktigt. Alltifrån tips och tricks i vardagen till skarpa ledarskapsfrågor, säger Stina.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm