Jacob Nystedt och Axel Aflodal är uttagna till junior-vm i längdskidor. Foto: Privat

Täbykillarna som siktar på skidtoppen: uttagna till vm

Den 28 januari till 3 februari går junior-vm av stapeln i Schweiz. I Sveriges trupp på sex herråkare finns två killar från Täby uttagna - Jacob Nystedt och Axel Aflodal.

  • Publicerad 12:24, 12 jan 2018

Jabob Nystedt, 19, körde junior-vm i Salt Lake City förra året och visade framfötterna i jvm-testet i Östersund förra helgen. Där vann han 20 kilometer masstart i fristil.

– Det känns bra, det gör det. Men det är helt andra förutsättningar på junior-vm. Jag vet sedan förra året att det är en helt annan nivå, så man får plocka fram det där lilla extra, säger han.

Han hoppas ändå att formen inte är allt för bra.

– Jag vill hellre vara i bra form på vm. Det är inte bra att vara i för bra form för länge, då blir man lättare mottaglig för sjukdomar och så kommer man få en ordentligt dipp senare.

– Sen kan man försöka peaka de här formtopparna, det var lite det jag gjort inför helgen. Tränade på mer inför helgen och tog några lugna dagar precis innan tävlingen, så man får överskottsenergi.

Kom inte som en överraskning

Men för Jacob, som bland annat är rankad tvåa i sprint i Sverige för juniorer, i åldrarna 17 till 20 år, var det ingen överraskning att bli uttagen till mästerskapen. Nu är målet att åka alla distanser, sprint, 10 kilometer klassiskt och 20 kilometer skiathlon.

– Jag åker sprinten som första lopp, sedan får vi se utifrån min form hur vi lägger ut kommande lopp.

Vilken distans är din bästa?

– Jag skulle säga att jag är rätt allround, att jag kan åka de flesta distanserna. Det är lite det man strävar efter att kunna vara bra i, lite som Petter Northug.

Vad har du för mål inför VM?

– Det är att toppa de placeringarna från förra året, göra så bra lopp som möjligt. Om jag är i väldigt bra form tycker jag att jag borde ha något med medaljerna att göra, men det får vi se på plats.

Hur tror du att det kommer sig att Täby har flera bra skidåkare just nu?

– Ja, jag vet faktiskt inte. Vi är tre, jag, Axel och Johan Herbert, som har pushat varandra lite att vara bästa skidåkare i Stockholm. Från början körde vi alla i Sundbyberg.

Jacob går sista året på skidgymnasium i Sollefteå. Sedan är målet att fortsätta kämpa mot toppen.

– Som det ser ut just nu är väl planen att flytta till Östersund, träna och kanske även läsa lite på Mittuniversitetet. När jag väl kommit så här långt som jag gjort nu är det dumt att bara lägga ner det, säger han.

Även Axel Aflodal, 18, är uttagen till junior-vm.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryktet: Biltema på väg till Täby

Nyheter "Vet att de tittar på Arninge" Biltema verkar vara ett steg närmare Täby. Nu bekräftar ett företag som ska köpa en tomt i området att Biltema vill in i Arninge.onsdag 17/1 20:10

Hot om böter för Vallentunaskola

Nyheter "Utgör fara för personalens hälsa" Köket på Hjälmstaskolan har så stora brister att det utgör fara för personalens hälsa. Nu får skolan böta till Arbetsmiljöverket om inte köket byggs om.onsdag 17/1 20:05