Rån. Enligt siffror från polisen ökar personrånen med unga offer och förövare i kommunerna. Foto: Sacharias Källdén

Täbypolisen: Ungdomsrånen ökar i området

Enligt siffror från polisen ökar personrånen med unga offer och förövare i Norrort, främst i Danderyd. Genom att arbeta med synlighet och samarbete över kommungränserna hoppas polisen på att få fast fler.

  • Publicerad 16:46, 14 aug 2019

I förra veckan blev en grupp ungdomar rånade av ett flertalet beväpnade gärningspersoner vid Byängsskolan i Täby. I det fallet är ännu ingen gripen eller misstänkt.

Det är ett av flera fall i Norrort där unga personer utsätts får rån.

Enligt Jan Berlin, kommunpolis i Täby lokalpolisområde (där även Vallentuna och Danderyd ingår), ökar ungdomsrånen inte bara i Norrot utan i hela länet.

– Vi har sett en trend att personrånen ökar i hela länet. I våra kommuner är det i de flesta fall unga som rånar unga, säger han.

Enligt Camilla Wanngård, gruppchef för ungdomsgruppen i polisområde Täby, är det inte vanligt att det förkommer vapen när det handlar om unga, så som de gjorde i fallet i vid Byängskolan.

Ofta är det flera personer som angriper målsägande och ungdomar har i flera fall blivit av med kläder, hörlurar och mobiltelefoner.

– Det är väldigt ovanligt att det är så pass grovt. Vi ser en ökning av personrån absolut och en anledning är att värdesaker är mer tillgängliga på gatan idag, säger hon.

Hon säger att det främst är unga män och pojkar som begår brotten och i vissa fall handlar det om samma gärningspersoner i flera fall.

– Om vi får framgång i ett ärende så brukar vi kunna lösa flertalet brott. Vi kan se att det är några som står för ett större antal rån. Men samtidigt – ibland gör tillfället tjuven, säger Camilla Wanngård.

Ökad synlighet

Enligt kommunpolis Jan Berlin så arbetar polisen med att vara synligare ute i kommunerna. Det genom att patrullera till fots och röra sig på platser där det vet att personrån inträffar, som till exempel Mörby centrum, Täby centrum och vid badplatser.

Men ansvaret ligger inte bara hos polisen menar han.

– Mycket är skolans ansvar och det är viktigt att de pratar med sina elever. Ett rån är ett jätteallvarligt brott och en oerhörd kränkning av integriteten för de som utsätts för det, säger han.

Samarbetet mellan polis, fältassistenter och socialtjänst är viktigt, menar Camilla Wanngård på ungdomsgruppen.

Men för att klara utmaningen måste samarbetet mellan kommunerna öka.

– Jag tror att vi måste bli bättre på att samverka mellan de olika polisområdena och hitta forum där vi kan prata om de här typen av ärenden. Även jämföra signalement, vi vet att våra ungdomar rör sig över kommungränserna, säger hon.

Ska man som ungdom och förälder vara orolig?

– Jag tycker inte det. Men det är viktigt att man pratar med sitt barn om vad som händer så att de mentalt kan förbereda sig på situationen. Rånen sker ofta under tillfällen då man är ensam, så man kan tänka på att gå tillsammans, säger Camilla Wanngård.

Så många personrån har begåtts:

Alla siffror gäller från 1 januari till och med 31 juli i år. Siffrorna specificerar inte vilken ålder det är på brottsoffret, men enligt Täbypolisen är övervägande del unga.

Täby:

2019: 14 st

2018: 14 st

2017: 7 st

Danderyd:

2019: 17 st

2018: 7 st

2017: 3 st

Vallentuna:

2019: 9 st

2018: 4 st

2017: 5 st

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt