Satsar. 18-åriga Cornelia Jerresand siktar mot Junior-SM. Nyligen satte hon personbästa i SM. Foto: Maria Svensson

Täbys simhopp sätter siktet på en SM-medalj

Hon har haft Täby simhall som ett andra hem sedan barnsben. Nu blickar Täbytjejen Cornelia Jerresand, 18, mot målet att kamma hem en SM-medalj.

  • Publicerad 13:13, 18 dec 2018

Artonåriga Cornelia Jerresand sitter på bänkarna och blickar ut över Täby simhall.

Flera barn och ungdomar tränar fysträning vid sidan av bassängen och luften är varm jämfört med kylan utanför.

Hon har nyligen tävlat i SM där hon lyckades slå personbästa i både frisim och ryggsim och slutade på en åttonde plats. Sedan hon var liten har simhallen varit Cornelias andra hem och hon känner den utan och innan.

– Man vet alltid var i hallen man är genom att titta på kaklet eller rutorna i taket. Många här har nog sett en liten tjej med rödlockigt hår springa omkring. Mina två äldre systrar har också simmat, så jag har fått hänga med hit sedan tidig ålder, säger hon.

Simning på schemat

Hennes liv kretsar kring simningen och för att kunna satsa allt på sporten valde hon att gå linjen Nationell idrottsutbildning på Tibble gymnasium. Två gånger i veckan har hon simning på schemat och utöver det startar eller avslutar hon nästan varje dag i bassängen.

– Det är väldigt skönt att få göra det på skoltid, främst för att alla har samma mål. Majoriteten av min klass vill elitsatsa samtidigt som de satsar akademiskt, säger hon.

Men det blir inte mycket tid över till något annat.

– Periodvis är det väldigt mycket, men jag gillar att vara strukturerad, så för mig är det inga problem. Men det skulle inte ha gått om jag inte hade folk i min omgivning som stöttade mig. Jag får den där lilla extra pushen över tröskeln. När jag har en dålig dag så är det skönt att ha sina vänner och sina tränare vid kanten, säger hon.

Satsar. 18-åriga Cornelia Jerresand siktar mot Junior-SM. Nyligen satte hon personbästa i SM. Foto: Maria Svensson

Har fostrat världssimmare

Att komma från Täby har också gjort att hon har vågat drömma stort. I klubben Täby sim har Therese Alshammar och Michelle Coleman, som i dag är några av världens bästa simmare, tidigare tränat.

– Klubben har väldigt många kvinnliga stjärnor och det är väldigt sporrande, man tänker att kan de, så kan jag också.

– Sen ser jag mycket upp till Lovisa Ericsson, hon har varit min idol länge. Hon klarade sig bra i skolan och var samtidigt väldigt duktig simmässigt, säger hon.

Förutom att träna i bassängen och köra fyspass har Cornelia den senaste tiden arbetat mycket med den mentala biten. Hon beskriver sig själv som en simmare som simmar med huvudet – vilket kan skapa problem.

– Jag kan tänka för mycket och då inte prestera lika bra. Men min tränare Johan brukar säga att jag inte ska fokusera på tiden utan fokusera på hur det känns i kroppen, säger hon.

Tävlingar i hemmapool

I och med den nya simhallen som planeras i kommunen hoppas Cornelia på att nå nya höjder och tävla i fler stora tävlingar i Täby. Målen på kort sikt är satta men när det kommer till större mål är hon mer blygsam.

– Jag vill vinna en medalj i Junior-SM! Förhoppningsvis i sommar, men jag har satt 2020 som mål. Jag har väldigt bra utvecklingskurva i frisim just nu och det är väldigt roligt, säger och fortsätter.

– Sen hoppas jag på mycket, men man vet aldrig hur det går, därför är studierna viktiga för mig.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36