Förvånad. Erik Andersson, kommunstyrelsens ordförande blev chockad över att Hultsfred valde att skicka ett öppet brev istället för att kommunicera med Täby kommun. Foto: Maria Svensson/Roffe Andersson

Täbys svar på kritiken från Hultsfred: "Stämmer inte"

Förra veckan riktade Hultsfreds kommunledning skarp kritik mot Täby kommun, då de menade att Täby hade lurat en flyktingfamilj att flytta till Hultsfred. Erik Andersson (M) svarar nu på kritiken. "Det som står i brevet stämmer inte", säger han.

  • Publicerad 17:19, 24 apr 2019

Det var i onsdags förra veckan som Hultsfreds kommun riktade stark kritik mot Täby kommun i ett öppet brev. Kritiken handlade om en flyktingfamilj, med två föräldrar och fem barn, som enligt brevet kommit till Täby som kvotflyktingar 2018.

I det öppna brevet, som är undertecknat av kommunalråd Lars Rosander (C), tillsammans med kommunchefen, socialchefen och det socialdemokratiska oppositionsrådet, menar Hultsfred att Täby har lurat familjen att flytta till Hultsfred. Familjen hade, enligt brevet, fått hjälp av en boendekonsult från Täby kommun som erbjudit dem att flytta till en annan del av Sverige.

”När personal från Hultsfreds kommun fick reda på att familjen flyttat till kommunen hade de endast ett bord och fyra stolar i sin lägenhet. Föräldrarna och barnen sov på filtar på golvet”, står det i det öppna brevet.

Enligt Erik Andersson (M) kommunstyrelsens ordförande, så stämmer inte det som sägs i brevet. Efter brevet har Täby varit i kontakt med Hultsfreds kommun.

– För det första så är det fel, det som står i det öppna brevet stämmer inte. Men jag kan inte gå in på vad det är som inte stämmer eftersom det skulle bryta mot sekretess, säger han.

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

"Förvånad"

Han säger även att han blev chockad över att Hultsfred valde att skicka ett öppet brev istället för att kommunicera med Täby kommun.

– Jag blev väldigt förvånad över att en kommun skickar ett öppet brev till en annan kommun. Det är ett väldigt konstigt agerande, alla är fria att flytta vart de vill, säger han.

”Felet är regeringens, som inte har utkrävt samma ansvar från alla landets kommuner. Felet är Täby kommuns, som borde ha alla förutsättningar att ta ansvar men hänsynslöst och egoistiskt skjuter det ifrån sig”, står det i det öppna brevet.

Något som Erik Andersson (M) inte håller med om.

– Vi gör allt för att de nyanlända ska komma in i samhället och att de ska vara rustade för framtiden, men samtidigt råder en bostadsbrist i Stockholm och det är mycket svårt att hitta en lägenhet, det är det för alla, säger han.

Har ni grävt ned stridsyxan?

– Ja, det tycker jag att vi har gjort.

Han menar även att problemet är större än den händelse som beskrivs i det öppna brevet.

– I grund och botten var det ett haveri som skedde 2015 och man hade inte förstått de konsekvenser och hur det har stressat myndighets Sverige. Kommunerna får nu städa upp efter en oansvarig migrationspolitik, säger han.

Stockholm Direkt