Täbyklubben Trojanska Hästen tog hem guldet i U16 SM i schack. På bild från vänster: Adrian Söderström, Philip Isaksson, Gustav Bergqvist, Axel Falkevall, Vidar Grahn, Alva Ling Tran med lärare Joel Sjöstrand. Foto: Privat/Mostphotos

Täbys unga schacklag tog hem guld i SM

Hallå där, Axel Falkevall, 13, som tillsammans med sitt lag från klubben Trojanska hästen i Vallatorp tog hem U16 SM i schack nyligen. Vad gör du just nu?

  • Publicerad 11:33, 23 aug 2019

– Jag sitter faktiskt vid schackbrädet hemma och övar!

Sex lag från hela Sverige hade gått vidare till finalen och i ett av de tävlande lagen var du med, hur kändes det?

– Vi var inte riktigt favoriter men vi var tippade att gå vidare. I kvalet kom vi sist men vi hade blivit bättre sen dess.

Ni tog hem segern och fick med ett SM-guld till Täby, hur kändes det?

– Jag tror inte vi var så supernervösa någon av oss inför tävlingen, men i sista ronden var vi tvungna att vinna med många poäng. Jag var lite chockad att vi vann men alla i laget gjorde en bra prestation i sista ronden.

Hur mycket träning ligger bakom?

– Det bror på hur mycket läxor jag har, men jag övar nog två till tre timmar per dag.

Vad fick dig att börja?

– Vår bibliotekarie i skolan hade en schack-träning för alla som började i förskoleklass och några blev intresserade och fortsatte, även jag. Men jag har nog spelat på riktigt i fem år.

Varför tycker du att man ska börja spela schack som ung?

– Man utvecklar många områden som man behöver, som matte och logik. Och om man bara tränar lite så blir man konkurrenskraftig mot seniorer – det spelar ingen roll hur gammal du är i schack.

Vilka är dina drömmar när det gäller schack?

– Det är att bli världsmästare! Men man måste träna och spela mycket mer då. Sen vill jag vinna fler SM individuellt, jag vann det förra året och jag vill vinna igen.

Vill du spela schack?

Den 7 september bjuder klubben Trojanska hästen in till öppet hus för alla som är intresserade. Under dagen kommer barn och ungdomar få möta varandra. Man får även med sig en träningsbok hem så man kan öva själv. Har man tur kan man även få möta kakmonstret i en match, enligt tränarna.

För de som får mersmak på schack så möts klubben varje lördag i Vallatorpsskolan och tränar.

Studenter i Täby först ut att sortera av matavfall

Nyheter "Felsortering är den största utmaningen" Studentbostäderna "Freja” vid Gärdesvägen i Täby blir först ut av Stockholms studentbostäder att börja med matavfallsinsamling.onsdag 29/1 17:26

SL:s bruk av kroppskameror anmäls

Nyheter Kontrollanter kan ha brutit mot GDPR En man har anmält bruket av kroppskameror i SL-trafiken till Datainspektionen. Enligt anmälan har kameror använts för att hota passagerare.onsdag 29/1 11:30
Stockholm Direkt