Täbyskolan dissar köttet – serverar bara veganskt i en månad

Täby enskilda gymnasium tänker köra köttfritt en hel månad, som ett led i ett miljöarbete. Men vissa elever är kritiska och menar att det borde finnas ett köttalternativ.

  • Publicerad 15:09, 12 sep 2017

Personalen i köket på Täby Enskilda gymnasium ville göra något för klimatet och har därför beslutat att skolan ska ha en vegansk månad i oktober.

– Att äta grönsaker är det som är bäst för klimatet och vi har väl inte riktigt hängt med i den utvecklingen. Vi har varit ganska dekadenta i vår skolservering, få skolor i Sverige äter nog så mycket nötkött som vi gör, säger köksmästaren Tobias Bentley.

– Skolan har börjat med ett miljöarbete, vi har bland annat solceller på taket. Då tänkte vi att vi från köket skulle bidra med någonting.

Inga animaliska produkter

Tanken är att fortsätta laga varierad kost med smaker från hela världen. Den enda skillnaden är att köket inte kommer att servera animaliska produkter.

– Det ska bli roligt att visa ungdomarna hur bra det kan vara. Alla behöver inte vara veganer men alla behöver skära ner lite på köttkonsumtionen, säger Tobias Bentley.

– För oss i köket blir det en utmaning. I tio år har vi försökt laga så bra skolmat det går, nu måste vi hitta en ny utmaning också.

"Erbjud kött som alternativ"

Men alla är inte nöjda. I en insändare skriver två av eleverna att det inte är bra för miljön att importera kikärter och sojabönor från utlandet. Tobias Bentley menar dock att de kommer försöka att använda sig av svenska produkter.

– Vi kommer att ha våran tyngdpunkt på att hitta så mycket lokala och ekologiska produkter som möjligt. Sedan är det väl alltid provocerande att ta bort köttet ,det märker man. Även om den största delen av våra elever varit väldigt positiva, säger han.

De anser också att ni ska erbjuda kött som alternativ. Vad säger du om det?

– Nej, det kommer vi inte göra. Vi kommer att servera hundraprocentig veganlunch och alla kommer få i sig allt de behöver. Ingen kommer lida. Det kommer vara ett kul test att se hur mycket kött vi har sparat in och hur mycket miljöpåverkan det hade gjort.

– Vi tvingar inte folk att vara veganer hemma. Men det här kan vara ett tillfälle att testa på veganmat i yttersta toppklass.

Inte samma motstånd

Fredrik Sörensen, VD på skolan, menar emellertid att motståndet mot den veganska månaden generellt är mindre än väntat.

– Med tanke på vilket krig det blev förra året när vi införde en vegetarisk dag i veckan var vi lite oroliga. Men det känns som att motståndet inte är lika kompakt nu som det var då. Jag tror att fler och fler ungdomar är medvetna om att vegetarisk mat är bra för miljön, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm