Kampanjar. Pedagogerna Carin Thörnqvist och Pelle Wijkström är initiativtagare. Foto: Privat

Täbyskolan kampanjar för kärlek på nätet

Milstensskolan har startat en kampanj för att nätkärlek ska vinna över näthat. Nu arbetar lärare och elever för att sprida budskapet och en särskilt framtagen symbol utanför skolan.

  • Publicerad 16:29, 20 okt 2017

Milstensskolans pedagoger Pelle Wijkström och Carin Thörnqvist har arbetat mycket med frågor kring nätetik och värdegrund, och har ordnat olika projekt på skolan. Just internetvärlden är något som är en väldigt stor del i elevernas liv i dag.

– Vi insåg att barnen påverkas av den i väldigt hög grad. För de kommer aldrig undan det. Sociala medier har exploderat och det har gjort att barnen fått anpassa sig till ett medium som inte alltid är så lätt att hantera, säger Pelle Wijkström.

Nätet nya skolgården

Om skolgården och omklädningsrummet förut var platser där mobbning och kränkningar kunde ske är det nu nätet som är en sådan plats.

– Under de senaste åren har vi kontinuerligt undersökt barnens internetvanor, genom egna enkäter, och har kunnat se och förstå att det sker kränkningar och mobbing på sociala medier, säger Pelle Wijkström.

– Det är dels elever emellan, men också de faror som finns i form av folk som utger sig för att vara någon annan på nätet.

Ska sprida nätkärlek

Pelle Wijkström och Carin Thörnqvist spånade fram och tillbaka. Plötsligt föddes en idé att sprida nätkärlek.

– Framför allt ville vi ta ett nytt tag om det hela. Det har länge pratats om näthat men det finns så mycket annat på internet som är positivt, säger Pelle Wijkström och tillägger:

– Då tänkte vi att vi ska fokusera på de goda krafterna som finns.

Ur det föddes deras kampanj för nätkärlek, och nu har de tryck upp en knapp med en symbol för just nätkärlek. Knappen kommer att finnas till försäljning och pengarna som kommer in kommer att gå till fortbildning i bland annat nätetik.

– Till exempel att vi kan hyra in en föreläsare som kan komma och prata för barnen, säger Pelle Wijkström.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52

Vi är stockholm