Astrid Legernaes, Fredrik Mauritz och Patrica Woolford har ett fruktsamarbete. Foto: Lotten Engbom

Täbyungdomarnas innovativa samarbete med Ica

Fyra elever på Tibble gymnasium uppmärksammade hur mycket mat som slängs från matbutikerna. Genom sitt ungdomsföretaget Refruit uf gör de nu fruktchips av Icas rester.

  • Publicerad 19:07, 15 feb 2018

I höstas skulle Tibble-eleverna Patrica Woolford och Astrid Legernaes, båda 18 år, starta ett eget UF-företag. Båda tjejerna arbetade då i matbutik och kom genom sina erfarenheter därifrån på sin idé.

– Jag jobbar på Coop i Arninge och bevittnar ett stort matsvinn. Det är mycket som slängs, säger Patricia.

– Kött och sådant blir ofta dåligt men frukt som slängs är inte alltid för att den är dålig, utan de kan vara lite kantstötta bara, säger Astrid.

I början av september tog de därför kontakt med flera matbutiker för att höra om de kunde få till ett samarbete och hämta upp frukt som inte går att sälja. Fredrik Mauritz, Ica-handlare på Ica Kvantum i Täby centrum, var den som nappade.

– Jag har kört UF-företag själv, även om det var 19 år sedan. Sen är själva produkten väldigt aktuell, utifrån var vi är idag med matsvinnet, säger Fredrik.

– Fredrik är även vår rådgivare och det har hjälpt jättemycket, säger Patricia.

Tar hand om frukten

Nu får Refruit UF, som också består av Markus Éldeus Sörman och Oskar Hallenheim, hämta stora lådor med frukt. Sedan tar de bort det som är dåligt på frukten, mest äpplen, och gör fruktchips av resten.

I egentillverkade förpackningar säljer de sedan chipsen, som de marknadsför hårdast via Facebook och Instagram. Målet just nu är att chipsen en dag ska finnas på hyllorna på Ica i Täby centrum.

– Det har varit planen från början, och det är fortfarande vårt mål, säger Patricia.

– Jag tror på idén. Jag vet att Ica centralt jobbar med ett företag som gör äppelmust och marmelad på överbliven frukt, produkter som sedan säljs i butiken, säger Fredrik.

Även om deras idé nu har hyllats, och de har fått bra respons på tävlingar de ställt upp i var det mer tveksamt till en början.

– Vi gjorde en marknadsundersökning först, men det var inget jättestort intresse för att vara ärlig. Men vi brann för idén och ville testa den ändå, säger Patricia.

Enligt dem båda finns det ett starkt budskap bakom deras produkt.

– Budskapet är att minska fruktsvinnet och istället göra något av det, säger Patricia.

– Det går hand i hand med överkonsumtion. Vi kan inte göra något åt att folk köper för mycket mat, men det vi istället kan göra är att ta de vara på de här frukterna som inte är säljdugliga, säger Astrid.

Att avveckla företaget ingår i kursen, men sedan hoppas Patricia och Astrid att starta upp företaget igen.

– Vår plan är att köpa in fler frukttorkare och ha dem i en större lokal, säger Astrid.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka i Täby - en till sjukhus

Nyheter "Vi kommer utreda" En kvinna fördes till sjukhus tidigare under fredagen efter att ha blivit träffad av en backspegel från en lastbil. Händelsen inträffade i Täby Kyrkby.torsdag 21/6 15:10

Vi är stockholm