Minnen. Biografägaren Ulf Hellberg minns allt som har hänt i biografen från barnkalas till polisövningar med bombhundar. På måndag stänger biografen för gott. Foto: Anton Kyhlbäck

Tack och adjö, Sollentuna bio

Nästa vecka stänger biografen i Sollentuna. Ulf Hellberg berättar om hur han tog över biografen som är en av de sista i sitt slag.

  • Publicerad 08:30, 21 mar 2020

Till slut sa han att ”om du är så jävla duktig då kan du köpa biografen"

För ett år sedan meddelade biografen att deras hyreskontrakt i Turebergshuset upphör. Sedan dess har biografägaren Ulf Hellberg med ljus och lykta letat efter en plats för bion utan resultat.

– Vi har frågat om vi kan få lite marginaler och stanna längre. Men det har varit kalla handen, säger han.

På måndag visas den sista filmen i salong 1 på Sollentuna bio.

Den sista filmen, Min pappa Marianne, har blivit hyllad av recensenter och även Rolf Lassgårds skådespelarinsats har rosats.

Stort intresse för filmer

Ulf Hellberg har bott i Norrviken nästan hela sitt liv och alltid haft ett intresse för filmer, berättar han. Speciellt science fiction och äventyrsfilmer.

– Det bästa är när man har satt sig i biografen och känt "oj". Sedan har filmen tagit slut. Den känslan man får när man dras in i en annan värld och kan slappna av helt.

Hans karriär inom biografvärlden började redan som tonåring på Rotebros bio, i gamla Folkets hus, där han och en kompis fick sköta projektorerna.

Tonåring. Ulf Hellbergs började redan som tonåring på Rotebros biograf. Nu blir han den sista biografägaren i Sollentuna. Foto: Anton Kyhlbäck

Glansdagar. Som mest har Sollentuna bio dragit uppemot 70 000 besökare om året, berättar Ulf Hellberg. Det var innan biografen i Kista öppnade i början av 2000-talet. Foto: Anton Kyhlbäck

Han minns även biograferna i Tureberg, Helenelund och Edsberg som har stängt, en efter en. Nu stänger Sollentuna bio. En av de sista av i sitt slag i Stockholm, enligt Ulf:

– Det är Sollentuna Bio och biografen Zita som är de två sista som visar filmer på heltid och inte ägs av utländska bolag. Det finns andra svenskägda biografer, men inte med samma typ av utbud som vi har.

Sollentuna bio öppnade 1981. Då arbetade Ulf Hellberg bland annat för Sandrewkoncernen som drev biografen. 1982 tog han över biografen och startade företaget Videvox som idag driver flera biografer. Han hade då tjatat på Sandrews om vad de behövde göra för att få mer besökare.

– Till slut sa de ”om du är så jävla duktig då kan du köpa biografen”, och så blev det, säger Ulf Hellberg och skrattar.

35 000 besökare om året

Under den sista tiden har biografen i snitt haft mellan 600 och 700 besökare i veckan, ungefär 35 000 om året.

Ulf Hellberg berättar att han är enormt tacksam för allt stöd som Sollentuna Bio har fått av lokalborna. Drygt 7 000 personer har skrivit under protestlistan mot stängningen.

Även om han inte helt gett upp hoppet om en biograf i Sollentuna så ser det inte ljust ut.

– Det enda alternativet som jag ser är här i Tureberg, säger han och tillägger:

– Jag har inte gjort det här för att det skulle vara lönsamt, för det är det inte, utan för att det är roligt och tacksamt. Jag tycker att politikerna sviker Sollentunaborna genom att inte lösa det här.

Min pappa Marianne

På måndag visas den sista filmen, "Min pappa Marianne", på Sollentuna bio.

Filmen har hyllats av recensenter och är baserad på Ester Roxbergs bok, "Min pappa Ann-Christine". Även skådespelare Rolf Lassgårds insats har hyllats. Han spelar en präst, vid namn Lasse, som berättar för sin dotter Hanna att han egentligen vill vara en annan person, Marianne.

Filmen visas i två omgångar: 13.00 och 16.00.

Film. Det bästa med en film, berättar biografägaren Ulf Hellberg, är att man både är koncentrerad och avslappnad samtidigt. "Man försvinner in i en annan värld". Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01

Nya bryggor i Edsviken dröjer

Nyheter Länsstyrelsen måste utreda projektet på nytt Promenadbryggorna i Edsviken, som har väntats bli klara till sommaren, har lagts på is. Mark- och miljödomstolen har gett två Sollentunabor delvis rätt, som hävdar att de kommer påverkas negativt av...fredag 27/3 11:30
Stockholm Direkt