Upprör. Många har reagerat på den tillfälliga lösningen. Foto: Sarah Toresson

Täckning av bro upprör på Östermalm

Den omdebatterade bron över Husarviken framkallar återigen starka känslor i Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 16:20, 19 okt 2018

Så sent som den 28 augusti skrev vi om bron över Husarviken. Då handlade det om att flera cyklister fastnat med däcken i gliporna mellan träplankorna. Nu är bron återigen ämne för debatt.

Anledningen till de många ilskna kommentarerna i en lokal Facebook-grupp är att de räfflade plåtar med mönstrad aluminium som placerats ovanpå träet upplevs som fula och oestetiska. Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden på exploateringskontoret, betonar att täckningen är en tillfällig åtgärd.

– Vi arbetar med att ta fram en långsiktig lösning för brobanan, skriver han i ett mejl.

Boende varnar cyklister för farlig bro

En del cyklister har uttryckt oro för att plåtarna kommer bli rena dödsfällan under de ishala vintermånaderna. Lorentz konstaterar dock att det finns en skylt uppsatt om att det faktiskt är förbjudet att cykla på bron.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Om det efterlevs ska någon halkrisk för cyklande inte uppstå här, skriver han men lämnar samtidigt en öppning för att cyklister kan vara tillåtna i framtiden.

– Vi jobbar med en annan lösning som kommer säkerställa att det inte blir för breda glipor som man skulle kunna fastna i om man bestämmer sig att tillåta även cykling på denna bro. Detta ska ritas och projekteras, handlas upp etcetra, men en ny lösning kommer vara på plats under våren 2019, avslöjar han.

Husarviksbron, som ligger längre österut och är öppningsbar, kommer att vara i drift i slutet av november, enligt Lorentz.

Nu börjar bygget med med Husarvikens gångbro