Marie Isaksson vädjar folk att slutar springa in under bommarna. Foto: Marie Isaksson

Tågförarens vädjan: "Jag har inte lust att köra på någon"

Marie Isaksson har varit förare på Roslagsbanan i tre år och ser ständigt folk som tar risker. Nu vill hon berätta om sina känslor inifrån förarplatsen.

  • Publicerad 15:13, 11 dec 2017

"Sluta spring under bommarna är ni snälla. Det är halt och jag har ingen lust att köra på någon bara för att ni är sena till tåget", skrev Marie Isaksson i ett inlägg på Facebook.

Hon har varit förare på Roslagsbanan i tre år, dessförinnan jobbade hon som konduktör i fjorton år, och har varit med om både olyckor och självmord. Hon tycker att det är väldigt hemskt att folk utsätter sig själv och henne för risker.

– Det händer dagligen att folk springer in under bommarna för att de har bråttom och hellre chansar än väntar ett tag, säger hon.

Det är människor i alla åldrar som springer in under bommarna; både barn, vuxna och vuxna tillsammans med barn. Det sker vid obevakade järnvägsövergångar såsom Vallentuna, Täby Kyrkby och Åkersberga, men värst är Ormsta.

– Där brukar folk springa in och ställa sig i mitten mellan spåren och när man kommer i full fart nerför backen är det verkligen inte roligt, säger Marie.

"Man glömmer aldrig"

En händelse som Marie kommer ihåg mycket väl var när en liten pojke sprang in under bommarna, in på spåren. Pojken trodde att en grävmaskin tutade när det i själva verket var tåget. Han klarade sig, men för Marie är det ännu en händelse som etsat sig fast i minnet.

– Man glömmer aldrig. Jag minns till och med folks ansiktsuttryck.

Vare sig folk har koll på situationen eller inte är det en stressig situation för förare när folk springer under bommarna in på spåren. Man vet aldrig om folk kommer trilla eller missbedömmer situationen.

– Vi blir tillsagda att försöka titta bort eller blunda, skrika och tuta för att på så vis slippa se om olyckan skulle vara framme, säger Marie.

Själv har hon svårt att titta bort eller blunda. På ren reflex tittar hon för att se efter att folk klarar sig.

– Jag pratade med en kollega som var väldigt nära att köra på en person idag. Man blir så rädd och förbannad, säger Marie.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Flera trafikolyckor senaste dygnet i Täby

Nyheter "Anpassa hastigheten och kör tidigare" Senaste dygnet skedde flera olyckor på vägarna i Täby. En person fördes till sjukhus efter en krock i Arninge. "Många har för höga hastigheter med tanke på underlaget" säger polisen.onsdag 16/1 11:08

15-åring gripen efter rån i Täby

Nyheter "Tack vare deras bild kunde vi gripa honom" Efter ett försök till rån och ett fullbordat rån i Täby kunde polisen i går gripa gärningsmannen – en femtonårig pojke från Danderyd.tisdag 15/1 15:18