Marie Isaksson vädjar folk att slutar springa in under bommarna. Foto: Marie Isaksson

Tågförarens vädjan: "Jag har inte lust att köra på någon"

Marie Isaksson har varit förare på Roslagsbanan i tre år och ser ständigt folk som tar risker. Nu vill hon berätta om sina känslor inifrån förarplatsen.

  • Publicerad 15:13, 11 dec 2017

"Sluta spring under bommarna är ni snälla. Det är halt och jag har ingen lust att köra på någon bara för att ni är sena till tåget", skrev Marie Isaksson i ett inlägg på Facebook.

Hon har varit förare på Roslagsbanan i tre år, dessförinnan jobbade hon som konduktör i fjorton år, och har varit med om både olyckor och självmord. Hon tycker att det är väldigt hemskt att folk utsätter sig själv och henne för risker.

– Det händer dagligen att folk springer in under bommarna för att de har bråttom och hellre chansar än väntar ett tag, säger hon.

Det är människor i alla åldrar som springer in under bommarna; både barn, vuxna och vuxna tillsammans med barn. Det sker vid obevakade järnvägsövergångar såsom Vallentuna, Täby Kyrkby och Åkersberga, men värst är Ormsta.

– Där brukar folk springa in och ställa sig i mitten mellan spåren och när man kommer i full fart nerför backen är det verkligen inte roligt, säger Marie.

"Man glömmer aldrig"

En händelse som Marie kommer ihåg mycket väl var när en liten pojke sprang in under bommarna, in på spåren. Pojken trodde att en grävmaskin tutade när det i själva verket var tåget. Han klarade sig, men för Marie är det ännu en händelse som etsat sig fast i minnet.

– Man glömmer aldrig. Jag minns till och med folks ansiktsuttryck.

Vare sig folk har koll på situationen eller inte är det en stressig situation för förare när folk springer under bommarna in på spåren. Man vet aldrig om folk kommer trilla eller missbedömmer situationen.

– Vi blir tillsagda att försöka titta bort eller blunda, skrika och tuta för att på så vis slippa se om olyckan skulle vara framme, säger Marie.

Själv har hon svårt att titta bort eller blunda. På ren reflex tittar hon för att se efter att folk klarar sig.

– Jag pratade med en kollega som var väldigt nära att köra på en person idag. Man blir så rädd och förbannad, säger Marie.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Stort pådrag i Enebyberg – helikopter och fyra polisbilar

Nyheter Fick larm 23.50 En helikopter och fyra polisbilar åkte under natten på ett inbrottslarm i Enebyberg. Trots stort pådrag lyckades man inte få tag i gärningspersonen.fredag 6/7 10:52