Johannes Tykesson, Hanna Alfredius och barnen Dante och Alvin Från Nacka testar familjekajaken i Vinterviken. Foto: Jannie Flodman

Tågluffa med SL i augusti

Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder under SL-kortet?

  • Publicerad 16:44, 16 aug 2019

TUNNELBANA MOT FRUÄNGEN

Aspudden, Örnsberg: Sugen på en paddlingstur i vackra Vinterviken? Söder Kajak hittar du i Vinterviken där du har möjligheten att hyra kajak. Här kan du hitta allt ifrån Familje-SUP, familjekajak, vanlig kajak och vattenskotrar. Eller varför bara inte ta ett uppfriskande dopp i Vintervikens klippor? Efter badet kan du svänga förbi Golfbaren som erbjuder minigolf och bistro eller om du är mer sugen på fika så besök den lummiga Vintervikens Trädgård som erbjuder både fika och lätta sallader under äppelträden.

TUNNELBANA MOT SKARPNÄCK

Skarpnäck: Här kan du fynda kläder, skivor eller annat kul i någon av stadsdelens second hand-butiker. Störst är Möjligheternas hus (öppet tors-fre klockan 12-18 samt lördagar 11-16) men här finns även Återbrukets prylaffär och Återbrukets bokaffär. Eller varför inte ta med dig brädan för en vända i skejtparken? Blir du fikasugen serverar sommaröppna Cofeeli hembakat på Pilottorget och restaurang Nathalies meddelar att de nu även börjat med veganpizzor. 

Bagarmossen: Ta en fika på Lilla bagis eller en middag på Centan. Vill du vintageshoppa kan du kika in på Amano och är du sugen på ett bad är Söderbysjön två kilometer från centrum.

Kärrtorp: Ta med barnen till den fina parkleken Fyren som även har en plaskdamm. Här kan du även unna dig att köpa hem delikatesser och ta en kaffe på Kärrtorps deli.Björkhagen: Ta med eller köp picknik och ge dig ut i Nackareservatet. Är du badsugen och pigg på en promenad ligger Hellasgården dryga tre kilometer från tunnelbanan.
 

Ta ett uppfriskande dopp i Vintervikens Klippor. Foto: Jannie Flodman

Ta en fika eller en sallad efter badet i Vintervikens Trädgård Foto: Jannie Flodman

TUNNELBANA MOT FARSTA STRAND

Farsta strand: För varma sensommardagar är Farsta strandbad ett utmärkt utflyktsmål. Här finns nybyggda sol- och badbryggor, lång strandpromenad, boulebana och möjlighet att spela volleyboll. Dessutom en kiosk och toaletter.

Tallkrogen, Skogskyrkogården, Sandsborg: Världsarvet Skogskyrkogården nås från tre stationer på linje 18 och är öppet för alla, året runt. En solig sensommardag är optimal för att promenera i skuggan av träden och bevittna den imponerande arkitekturen. Vill du ha en arrangerad visning kan du ringa 08–508 31 620.

TUNNELBANA MOT HAGSÄTRA

Rågsved: Köp baklava i Rågsveds centrum och bege dig till Snösätra för att kolla på graffiti, till highvalley för skejt eller kolla om kulturhuset Cyklopen har något kul evenemang på gång.

Enskede gård: I den sydvästra delen av Enskedeparken finns den rofyllda dhaliaträdgården, och nu i augusti blommar den för fullt. Slå dig ner och njut av färgexplotionen som sköts av Dahliaentusiasterna. Blir du hungrig kan du svänga förbi Enskedeparkens bageri för en fika eller en pizza.

Historisk mark. Filmstaden vid Näckrosens t-banestation var centrum för svensk filmproduktion under första delen av 1900-talet. Pausa på Ingemar Bergmans och Greta Garbos lunchrestaurang. Foto: Leif Oldenburg

Blomstrande. Vännerna Anette Wikberg, Anita Niklasson och Eva Andersson från Enskede besöker Dhaliaträgården ofta. Foto: Jannie Flodman

TUNNELBANA MOT AKALLA

Västra skogen: Gå ner mot Pampas marina, här finns en sjökrog för de hungriga. Följ vägen längs vattnet mot Huvudsta för mysig promenad. Den som vill och orkar fortsätter hela vägen till Solna strand och Sundbyberg! På vägen passerar du fik, Augustendals 4H och badplats. Även Huvudstabadet (bassängbad).

Näckrosen: Precis vid stationen ligger Filmstaden där i stort sett all svensk film av betydelse producerades under första delen av 1900-talet. Massor av filmhistoria och även en restaurang (Backstugan) där legendarer som Greta Garbo och Ingmar Bergman brukade inta sina luncher.

Hallonbergen: Besök vackra Golfängarna och Lötsjön som är lummigt och picknickvänligt, med lekplats, utegym, tennisbanor, boulebana och minigolf.

TUNNELBANA MOT HJULSTA

Tensta: Besök Tensta konsthall och kolla in den aktuella utställningen. Och när du ändå tar tunnelbanan – spana in konsten där, undertecknad konstnären Helga Henschen. Om du är beredd att gå lite längre finns Eggeby gård ute på Järvafältet.

Promenadvänligt. Skogskyrkogården ett arkitektoniskt mästerverk och världsarv.

Fyrens lekpark som har Skärgårdstema erbjuder gungställning med däckgungor, småbarnsgungor, baksandslåda, klätterställning och en mysig plaskdamm. Foto: Jannie Flodman

TUNNELBANA MOT HÄSSELBY STRAND

Alvik: Köp med dig lunch från Alvik och sätt dig på en brygga vid Alviks strand och blicka ut över Mälaren. Eller varför inte hyra en eldriven surfbräda? En lite längre promenad bort finns också Ulvsunda slott och Lillsjön. Du kan också strosa längs vattnet ända från Tranebergsbron, förbi Brommas vackra villor. Eller ta Nockebybanan till Ålsten och ät glass på omtalade Scarfo’s!

Åkeshov: Precis intill tunnelbanan ligger Åkeshofs slott med tillhörande park, och ytterligare ett stenkast bort hägrar Judarsjön, mitt i Judarskogens naturreservat. Passar perfekt för en skogsnära promenad eller picknick. Café Blomma ligger precis vid tunnelbanan om du inte är på picknickhumör.

Blackeberg: Promenera till Ljunglöfska slottet vackert beläget nära vattnet. Eller varför inte göra ett besök på Kanaans trädgårdskafé. Cirka 2 kilometers promenad från Blackeberg, eller runt 2,2 kilometers promenad från Råcksta. Och när du ändå är vid Kanaanbadet, passa på att ta ett dopp!

Johannelund: Här har du två vägar att välja mellan: antingen kan du promenera på Hesselby slotts fina ägor, eller kämpa dig uppför Johannelundstippen, med milsvid utsikt över Stockholm som belöning uppe på toppen.

Hässelby strand: Den som är sugen på att spela beachvolleyboll kan knata ner till planen vid Maltesholmsbadet. Ett grillområde finns också för den som vill passa på att grilla. Den som vill hänga på en lite mindre badplats kan istället välja att ligga i gräset eller sanden vid Hässelby strandbad.

PENDELTÅG MOT MÄRSTA

Ulriksdal: Ulriksdals slottsträdgård är värd en halvtimmes promenad. Andas in dofterna och avsluta med den läckra lunchbuffén på trädgårdskaféet. Lite i skymundan, cirka 15 minuter från stationen, ligger Kafé Sjöstugan vid Brunnsvikens norra strand. Ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt är det som gäller på Sjöstugan.

Foto: Jannie Flodman

Nya tobakslagen slår hårt mot kioskägare

Nyheter Laheeb förlorade tillståndet och nästan hela dagskassan Den nya tobakslagen slår hårt mot de som nekas att handla med cigaretter. "Jag funderar på att sälja min butik, men då blir jag arbetslös", säger en före detta tobakist. Han hävdar att hans dagskassa...tisdag 18/2 20:00

Restaurangen på Farsta gård stängd – igen

Nyheter Infekterad strid i idyllen: "Plötsligt bara slutade verksamheten" Drygt ett år efter nyöppnandet har den nya restaurangägaren försvunnit från lokalerna på Farsta gård, efter en infekterad strid med Farsta föreningsråd.tisdag 18/2 16:30