Tågluffa med SL i sommar

Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder under SL-kortet? Vi har guiden till den bästa ”hemestern” i norra SL-land.

  • Publicerad 09:45, 5 jul 2019

PENDELTÅG FRÅN BÅLSTA

1) Bålsta: Åbergs Museum och Skoklosters slott är de mest givna besöksmålen. Åbergs ligger en kvarts rask promenad från stationen, till Skokloster går bussar. Missa inte stenhuset invid slottet som blivit ett lokalt kulturhus. I Håbo kommun finns åtta naturreservat, gå på strövtåg i vacker skogsmark.

Granåsen är ett naturreservat norr om Bålsta med elljusspår, grillplatser, skidbacke och många möjligheter. Ta bussen till Grans gård och utgå från Kvarnkojan. Området är välskyltat och har en lugn och rogivande miljö med fina naturupplevelser.

Mälaren är en viktig del av Håbo kommuns karaktär, så ta en promenad invid vattnet, se ut över fjärden och lär med om naturen genom de informationstavlor som finns på åsen.

2) Bro: Om du gillar golf har du kommit rätt. Här har du tre golfanläggningar att välja mellan: Bro Hof Slott, Bro-Bålsta Golfklubb och Sofielund Golfklubb. Men du behöver inte vara golfare för att njuta av vacker miljö och välsmakande mat på de olika golfbanorna.

En stund i njutbar natur går även utmärkt att få vid Lejondals Slott. Eller vad sägs om en mysig picknick i Hällkana?

Bro Park är en plats som utmärker sig för Bro. Galoppanläggningen lockar berömda hästar och stjärnjockeys från hela världen, media, betting-fantaster – och såklart helt vanligt folk. Här anordnas bland annat familjedagar där du förstås kan titta på spännande lopp och spela på din favorit om du skulle vilja, och under tiden smaka på Systrarna Brydlings mat.

3) Kungsängen: Vem blir inte sugen på att hoppa i plurret en varm sommardag? Lillsjöbadet och Gröna Udden är två omtyckta badplatser för de som vill blöta ner sig och kanske ta en glass i solen.

I Ladan i Öråker finns numera Liliés Café som serverar ekologiskt och närodlat. Och här finns en second hand-butik, ett galleri och lekmöjligheter för barnen.

Lillsjön finns även för dig som vill hitta på något med din fyrbenta vän i sommar. Lillsjöns hundrastgård i Kungsängen invigdes i februari i år, och där kan din vovve springa fritt i naturlig skogsterräng och kanske få leka med en kamrat eller två. Det finns sittplatser för husse och matte, och skugga bland träden för riktigt varma dagar. Hundrastgården ligger i skogen bakom Lillsjöskolan.

När hunden sprungit sig varm kanske ett svalkande dopp i sjön kan sitta fint? Lite över en kilometers promenadväg därifrån finns ett bad vid Lillsjön, helt avsett för hundar. Där det är fritt fram för våra ”pälsklingar” att plaska och leka.

4) Kallhäll: En kort promenad från Kallhälls station ligger Kallhällsbadet, med bad i Mälaren, lekplats och kiosk. Spana in Mälaren från promenadstråket längs Bolinder strand. För lite lokal (industri)historia, besök Bolindermuseet i biblioteket. I närheten finns också Kallhälls 4H-gård.

5) Jakobsberg: Luncha på någon av restaurangerna eller kaféerna i centrum, där Jakobsbergs konsthall också huserar. Eller varför inte gå några minuter till Kvarnbacken, ett gravfält från järnåldern. Har du en längre stund på dig, ta bussen till Görväln där det finns fina promenadstråk längs med Mälaren, badstrand och konstutställningar ute i det fria.

6) Barkarby: En kort busstur tar dig till Barkarby handelsplats. På Stora torget i Barkarbystaden kan du ta en glass i pop up-parken. Därifrån går också de omtalade självkörande minibussarna. En stunds promenad, eller en kort bussresa bort finns Säby gård, med fika, natur och stall, vid Järvafältets utkant.

7) Spånga: Här kan du secondhandshoppa på Erikshjälpen (se butikens hemsida för öppettider), eller käka glass på Spånga torg. En kort promenad bort ligger vackra Svandammsparken. Är du sugen på att spana in vackra villor är det bara att traska runt i krokarna!

8) Sundbyberg: Här finns det gott om restauranger att välja mellan. Är du pizzasugen och vill blicka ut över Sundbyberg är Delibruket flatbread, som huserar i vattentornet i Tornparken rätt plats. Är det konst du är ute efter, gör ett besök på Marabou konsthall. Längs med Bällstaån löper en fin brygga, en kort promenad från stationen, nedanför
Tuvanparken.

*5 juli-28 juli ersätter tunnelbana och bussar pendeltågen mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Se SL:s hemsida för mer information.

PENDELTÅG MOT MÄRSTA

9) Solna: Direkt i anslutning till stationen ligger Skandinaviens största köpcentrum Mall of Scandinavia med runt 200 butiker och restauranger.
I anslutning till shoppingrundan rekommenderas en promenad kring den vackra Råstasjön.
I sjöns sydvästra hörn har en hägerkoloni bosatt sig.

10) Ulriksdal: Ulriksdals slottsträdgård är värd en halvtimmes promenad. Andas in dofterna och avsluta med den läckra lunchbuffén på trädgårdskaféet. Lite i skymundan, och cirka 15 minuter från stationen, ligger Kafé Sjöstugan vid Brunnsvikens norra strand. Ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt är det som gäller på Sjöstugan.

11) Helenelund: Traska några minuter till landmärket Scandic Victoria tower och ta en drink i Sky-baren.

12) Häggvik: 15 minuters promenad österut från stationen ligger Edsviks konsthall. Vill du inte äta i restaurangen packar du picknickkorgen och slår dig ner på utsiktsplatsen. Här ser du ut över vackra Edsviken eller välj gräset i Edsbergsparken. I närneheten finns ett nyöppnat sommarkafé.

Har du med dig cykeln, varför inte cykla västerut, genom skogen för ett besök på den öppna bondgården Bögs gård. Här finns lamm, kaniner, kalvar och grisar. (Öppet för besök på helger). Tips! Ta en tur över Järvafältet för vackra vyer.

13) Upplands Väsby: Gå Centralvägen upp och passera Hugo Sabels torg. Där öppnar sig den lilla charmiga Suseboparken med Torbjörn Lindgrens motorsågsskulpturer, en för varje socken i kommunen: Heliga Birgitta (Fresta), Sankt Olof (Eds) och Sankt Jakob (Hammarby). Vila fötterna och njut av ljudet från den lilla bäcken. Adress: Skolvägen 7.

TUNNELBANA MOT AKALLA

14) Västra skogen: Gå ner mot Pampas marina, här finns en sjökrog för de hungriga. Följ vägen längs vattnet mot Huvudsta för en mysig promenad. Den som vill och orkar fortsätter hela vägen till Solna strand och Sundbyberg! På vägen passerar du fik, Augustendals 4H och badplats. Även Huvudstabadet (bassängbad).

15) Solna centrum: Tunnelbanestationen har rankats som en av världens tio vackraste. Här finns konstnärlig utsmyckning av Karl-Olov Björk och Anders Åberg.

16) Näckrosen: Precis vid stationen ligger Filmstaden där i stort sett all svensk film av betydelse producerades under första delen av 1900-talet. Massor av filmhistoria och även en restaurang (Backstugan) där legendarer som Greta Garbo och Ingmar Bergman brukade inta sina luncher.

17) Hallonbergen: Besök vackra Golfängarna och Lötsjön som är lummigt och picknickvänligt, med lekplats, utegym, tennisbanor, boulebana och minigolf.

18) Kista: Shoppa i gallerian, välj och vraka mellan restaurangerna, eller köp med en picknick och sätt dig i Kista gårds park. Sugen på att bege dig ut i det gröna? Varför inte promenera till Kymlinge och kika på tunnelbanestation, vattenrutchbanor och strömmande fors.

19) Husby: Några minuters promenad från tunnelbanan, vid prunkande odlingslotter, ligger Husby gård, med konsthall, galleri och fik. Här spelar också parkteatern i sommar.
För regniga dagar: besök äventyrs­badet Husbybadet; 29-gradiga bassänger, ­vattenrutchbanor och strömmande fors.

20) Akalla: Här kan du besöka Akallas 4H-gård och hänga med djur. Käka persisk mat på restaurang Vanak – båda ligger var sitt stenkast från tunnelbanan!

TUNNELBANA MOT HJULSTA

21) Rissne: Kliv av och kika på den fina konsten nere på stationen – av Madeleine Dranger och Rolf H Reimers.

22) Tensta: Besök Tensta konsthall och kika på den aktuella utställningen och ta en fika. Och när du ändå tar tunnelbanan – spana in konsten där, undertecknad konstnären Helga Henschen. Om du är beredd att gå lite längre finns Eggeby gård ute på Järvafältet.

Helgens blåljus: När polis stoppar bilar ger det effekt

De brott som begåtts i Håbo i helgen har i huvudsak varit alkoholrelaterade och/eller bilrelaterade. Ett inbrott i en villa är undantaget denna helg.måndag 24/2 13:30

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt