Sofia Diatchenko från Kallhäll och Tanja Diatchenko från Årsta njuter av sommaren på Kallhällsbadet. Foto: Mikael Andersson/Maja Brand

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att istället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemmaplan, med de färdmedel som lyder under SL-kortet? Vi har guiden till den bästa ”hemestern” i norra SL-land.

  • Publicerad 16:25, 1 jul 2019

PENDELTÅG MOT BÅLSTA

1) Sundbyberg: Här finns det gott om restauranger att välja mellan. Är du pizzasugen och vill blicka ut över Sundbyberg är Delibruket flatbread, som huserar i vattentornet i Tornparken rätt plats. Är det konst du är ute efter, gör ett besök på Marabou konsthall. Längs med Bällstaån löper en fin brygga, en kort promenad från stationen, nedanför
Tuvanparken.

Kolla in stoppen på kartan!

2) Spånga: Här kan du secondhandshoppa på Erikshjälpen (se butikens hemsida för öppettider), eller käka glass på Spånga torg. En kort promenad bort ligger vackra Svandammsparken. Är du sugen på att spana in vackra villor är det bara att traska runt i krokarna!

3) Barkarby: En kort busstur tar dig till Barkarby handelsplats. På Stora torget i Barkarbystaden kan du ta en glass i pop up-parken. Därifrån går också de omtalade självkörande minibussarna. En stunds promenad, eller en kort bussresa bort finns Säby gård, med fika, natur och stall, vid Järvafältets utkant.

4) Jakobsberg: Luncha på någon av restaurangerna eller kaféerna i centrum, där Jakobsbergs konsthall också huserar. Eller varför inte gå några minuter till Kvarnbacken, ett gravfält från järnåldern. Har du en längre stund på dig, ta bussen till Görväln där det finns fina promenadstråk längs med Mälaren, badstrand och konstutställningar ute i det fria.

5) Kallhäll: En kort promenad från Kallhälls station ligger Kallhällsbadet, med bad i Mälaren, lekplats och kiosk. Spana in Mälaren från promenadstråket längs Bolinder strand. För lite lokal (industri)historia, besök Bolindermuseet i biblioteket. I närheten finns också Kallhälls 4H-gård.

*5 juli-28 juli ersätter tunnelbana och bussar pendeltågen mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Se SL:s hemsida för mer information.

PENDELTÅG MOT MÄRSTA

6) Solna: Direkt i anslutning till stationen ligger Skandinaviens största köpcentrum Mall of Scandinavia med runt 200 butiker och restauranger.
I anslutning till shoppingrundan rekommenderas en promenad kring den vackra Råstasjön.
I sjöns sydvästra hörn har en hägerkoloni bosatt sig.

7) Ulriksdal: Ulriksdals slottsträdgård är värd en halvtimmes promenad. Andas in dofterna och avsluta med den läckra lunchbuffén på trädgårdskaféet. Lite i skymundan, och cirka 15 minuter från stationen, ligger Kafé Sjöstugan vid Brunnsvikens norra strand. Ekologiskt, närproducerat och rättvisemärkt är det som gäller på Sjöstugan.

8) Helenelund: Traska några minuter till landmärket Scandic Victoria tower och ta en drink i Sky-baren.

9) Häggvik: 15 minuters promenad österut från stationen ligger Edsviks konsthall. Vill du inte äta i restaurangen packar du picknickkorgen och slår dig ner på utsiktsplatsen. Här ser du ut över vackra Edsviken eller välj gräset i Edsbergsparken. I närneheten finns ett nyöppnat sommarkafé.

Har du med dig cykeln, varför inte cykla västerut, genom skogen för ett besök på den öppna bondgården Bögs gård. Här finns lamm, kaniner, kalvar och grisar. (Öppet för besök på helger). Tips! Ta en tur över Järvafältet för vackra vyer.

10) Upplands Väsby: Gå Centralvägen upp och passera Hugo Sabels torg. Där öppnar sig den lilla charmiga Suseboparken med Torbjörn Lindgrens motorsågsskulpturer, en för varje socken i kommunen: Heliga Birgitta (Fresta), Sankt Olof (Eds) och Sankt Jakob (Hammarby). Vila fötterna och njut av ljudet från den lilla bäcken. Adress: Skolvägen 7.

Kafé Sjöstugan i Ulriksdal. Foto: Leif Oldenburg

Kallhällsbadet Foto: Mikael Andersson

TUNNELBANA MOT AKALLA

11) Västra skogen: Gå ner mot Pampas marina, här finns en sjökrog för de hungriga. Följ vägen längs vattnet mot Huvudsta för en mysig promenad. Den som vill och orkar fortsätter hela vägen till Solna strand och Sundbyberg! På vägen passerar du fik, Augustendals 4H och badplats. Även Huvudstabadet (bassängbad).

12) Solna centrum: Tunnelbanestationen har rankats som en av världens tio vackraste. Här finns konstnärlig utsmyckning av Karl-Olov Björk och Anders Åberg.

13) Näckrosen: Precis vid stationen ligger Filmstaden där i stort sett all svensk film av betydelse producerades under första delen av 1900-talet. Massor av filmhistoria och även en restaurang (Backstugan) där legendarer som Greta Garbo och Ingmar Bergman brukade inta sina luncher.

14) Hallonbergen: Besök vackra Golfängarna och Lötsjön som är lummigt och picknickvänligt, med lekplats, utegym, tennisbanor, boulebana och minigolf.

15) Kista: Shoppa i gallerian, välj och vraka mellan restaurangerna, eller köp med en picknick och sätt dig i Kista gårds park. Sugen på att bege dig ut i det gröna? Varför inte promenera till Kymlinge och kika på tunnelbanestation­en som aldrig blev klar, där perrongen håller på att växa igen.

16) Husby: Några minuters promenad från tunnelbanan, vid prunkande odlingslotter, ligger Husby gård, med konsthall, galleri och fik. Här spelar också parkteatern i sommar.
För regniga dagar: besök äventyrsbadet Husbybadet; 29-gradiga bassänger, –vattenrutchbanor och strömmande fors. Har dock sommarstängt till 19 augusti.

17) Akalla: Här kan du besöka Akallas 4H-gård och hänga med djur. Käka persisk mat på restaurang Vanak – båda ligger var sitt stenkast från tunnelbanan!

Tensta konsthall. Foto: Mostohotos

Tunnelbanestationen i Solna centrum anses vara en av de vackraste i världen. Foto: Foto: Hans Ekestang, Konstnärer: Anders Åberg, Karl-Olov Björk

TUNNELBANA MOT HJULSTA

18) Rissne: Kliv av och kika på den fina konsten nere på stationen – av Madeleine Dranger och Rolf H Reimers.

19) Tensta: Besök Tensta konsthall och kika på den aktuella utställningen och ta en fika. Och när du ändå tar tunnelbanan – spana in konsten där, undertecknad konstnären Helga Henschen. Om du är beredd att gå lite längre finns Eggeby gård ute på Järvafältet.

Hej stockholmare, var hemestrar du helst?

1. Var hemestrar du helst? 2. Vilket är ditt favoritställe att åka till med SL-kortet?

Foto: Mikael Andersson

Sofia Diatchenko, 24, Kallhäll och Tanja Diatchenko, 47, Årsta

1. – Tantolunden är vi en del i, sedan är vi lite sugna på att åka till Aspudden, det ska vara barnvänligt där. Långholmen är också bra, säger Tanja.
1. – Jag gillar Hornsberg som är fint, och Årsta torg, säger Sofia.
2. – Sandhamn! Dit åker vi ibland, det är väl så långt man kan ta sig med SL-kortet, säger Tanja.

Foto: Anton Kyhlbäck

Axel Lindgren, Edsviken:

1. – Inne i stan. Kungsträdgården är väldigt fint att åka till, för picknick eller liknande. Jag brukar åka dit med kompisar.
2. – Om jag skulle välja något här i närheten, då skulle det nog vara Edsbergs slott eller Ulriksdals slott där de har ett fint värdshus, för en semesterdag. Annars har man ju även hela Djurgården som är fint också.

Foto: Anton Kyhlbäck

Araia Ghirmai Sebhatu, 37, och sonen Moses Sebhatu, 6,5 år, Kista

1. – Vår familj semestrar alltid på hemmaplan och åker ofta runt. Just nu är det mycket badställen, som stranden i Vällingby eller badplatsen Flaten. Eller ute i Västerhaninge. Det finns många platser man kan åka till.

2. – Skärgården. Folk är för bundna till innerstan. Alla har dock inte råd med ett SL-kort för att göra en sån semester, det ska man komma ihåg.

Foto: Mikael Andersson

Moa Bolin, 28, Hägernäs, och Sandra Åkerman, 46, Hägernäs, med hundarna Elvis och Musse

1. – Jag åker gärna ut på Värmdösidan av stan, Bullandö har en fin badstrand, säger Moa.
1. – När jag var yngre var det Rålis, numera hänger jag nog mest här vid Hägernäsbadet, det är nära och fint, säger Sandra.
2. – Norrtälje! Det är trevligt där. Och så finns det en bra tv-spelsaffär, om man är intresserad av sånt, säger Moa.

Foto: Mikael Andersson

Johanna Bergman, 37, med Stella, 7, och Clara, 4, Södra Ängby

1. – I dag fick Stella välja mellan Ängbybadet och Björklunds hage, och det blev hagen! Annars är vi mycket på Ängbybadet, säger Johanna.
1. – Stan! Skansen, till exempel, säger Johanna.
2. – Gröna Lund! Lustiga huset är bäst, det svåraste är i slutet, den där mattan man ska åka på, säger Stella.

Nyfiken på en annan tur?

Kolla in de här guiderna till Roslagsbanan och tunnelbanan:

T-bana: Tågluffa på tunnelbanan i sommar

Roslagsbana: Tågluffa på Roslagsbanan i sommar

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt