Ta med SL-kortet och upplev västra Stockholm i sommar. Johanna Bergman, här med Stella, 7, och Clara, 4, njuter av sommaren i Björklunds hage i Bromma. Foto: Mikael Andersson/Sacharias Källdén

Tågluffa på tunnelbanan i sommar

Allt fler väljer att skippa både flyg och bil för att i­stället resa med mer miljövänliga alternativ som tåg. Och vad passar väl då bättre än att semestra på hemma­plan, med de färdmedel som lyder under SL-kortet? Vi har guiden till den bästa ”hemestern” i västra SL-land.

  • Publicerad 16:26, 1 jul 2019

TUNNELBANA MOT AKALLA

1) Västra skogen: Gå ner mot Pampas marina, här finns en sjökrog för de hungriga. Följ vägen längs vattnet mot Huvudsta för mysig promenad. Den som vill och orkar fortsätter hela vägen till Solna strand och Sundbyberg! På vägen passerar du fik, Augustendals 4H och badplats. Även Huvudstabadet (bassängbad).

Kolla in stoppen längs tuben!

2) Solna centrum: Tunnelbanestationen har rankats som en av världens tio vackraste. Här finns konstnärlig utsmyckning av Karl-Olov Björk och Anders Åberg.

3) Näckrosen: Precis vid stationen ligger Filmstaden där i stort sett all svensk film av betydelse producerades under första delen av 1900-talet. Massor av filmhistoria och även en restaurang (Backstugan) där legendarer som Greta Garbo och Ingmar Bergman brukade inta sina luncher.

4) Hallonbergen: Besök vackra Golfängarna och Lötsjön som är lummigt och picknickvänligt, med lekplats, utegym, tennisbanor, boulebana och minigolf.

5) Kista: Shoppa i gallerian, välj och vraka bland restaurangerna, eller köp med en picknick och sätt dig i Kista gårds park. Eller varför inte promenera till Kymlinge och kika – tunnelbanestationen som aldrig blev klar, där perrongen håller på att växa igen.

6) Husby: Några minuters promenad från tunnelbanan, vid prunkande odlingslotter, ligger Husby gård, med konsthall, galleri och fik. Här spelar också parkteatern i sommar.
För regniga dagar: besök äventyrsbadet Husbybadet. Har sommarstängt till 19 augusti.

7) Akalla: Här kan du besöka Akallas 4H-gård och hänga med djur. Käka persisk mat på restaurang Vanak – båda ligger var sitt stenkast från tunnelbanan!

Tensta konsthall. Foto: Mostohotos

Tunnelbanestationen i Solna centrum anses vara en av de vackraste i världen. Foto: Foto: Hans Ekestang, Konstnärer: Anders Åberg, Karl-Olov Björk

TUNNELBANA MOT HJULSTA

8) Rissne: Kliv av och kika på den fina konsten nere på stationen – av Madeleine Dranger och Rolf H Reimers.

9) Tensta: Besök Tensta konsthall och kolla in den aktuella utställningen. Och när du ändå tar tunnelbanan – spana in konsten där, undertecknad konstnären Helga Henschen. Om du är beredd att gå lite längre finns Eggeby gård ute på Järvafältet.

Hesselby slott Foto: Mikael Andersson

Electrosurf Alviks strand Foto: Mikael Andersson

TUNNELBANA MOT HÄSSELBY STRAND

10) Alvik: Köp med dig lunch från Alvik och sätt dig på en brygga vid Alviks strand och blicka ut över Mälaren.
Eller varför inte hyra en eldriven surfbräda? En lite längre promenad bort finns också Ulvsunda slott och Lillsjön. Du kan också strosa längs vattnet ända från Tranebergsbron, förbi Brommas vackra villor. Eller ta Nockebybanan till Ålsten och ät glass på omtalade Scarfo’s!

11) Brommaplan: Härifrån går bussar till Drottningholm och vidare ut på Ekerö.

12) Åkeshov: Precis intill tunnelbanan ligger Åkeshofs slott med tillhörande park, och ytterligare ett stenkast bort hägrar Judarsjön, mitt i Judarskogens naturreservat. Passar perfekt för en skogsnära promenad eller picknick. Café Blomma ligger precis vid tunnelbanan om du inte är på picknickhumör.

13) Ängbyplan: Ta en promenad till Ängbybadet som lämpar sig för just bad! Men också minigolf och en bit mat på Dao Beach.

14) Islandstorget: Gå knappa 10 minuter från tunnelbanan och kika förbi Björklunds hage 4H. Hälsa på djuren och lek i parken. Kaféet är öppet sporadiskt under sommaren, ta med en picknickkorg eller grilla medhavd korv (ta med kol), om kaféet inte är öppet. Mellan klockan 9-16 finns det även möjlighet att låna toalett.

15) Blackeberg: Promenera till Ljunglöfska slottet vackert beläget nära vattnet. Eller varför inte göra ett besök på Kanaans trädgårdskafé. Cirka 2 kilometers promenad från Blackeberg, eller runt 2,2 kilometers promenad från Råcksta. Och när du ändå är vid Kanaanbadet, passa på att ta ett dopp!

16) Johannelund: Här har du två vägar att välja mellan: antingen kan du promenera på Hesselby slotts fina ägor, eller kämpa dig uppför Johannelunds­tippen, med milsvid utsikt över Stockholm som belöning uppe på toppen. En tipptopp, helt enkelt.

17) Hässelby strand: Den som är sugen på att spela beachvolleyboll kan knata ner till planen vid Maltesholmsbadet. Ett grillområde finns också för den som vill passa på att grilla. Den som vill hänga på en lite mindre badplats kan istället välja att ligga i gräset eller sanden vid Hässelby strandbad.

Tänk på detta! Fram till den 1 september stannar inte tunnelbanans gröna linje vid station Fridhemsplan. Blå linje utgår dock därifrån som vanligt.

Hej stockholmare, var hemestrar du helst?

1. Var hemestrar du helst? 2. Vilket är ditt favoritställe att åka till med SL-kortet?

Foto: Mikael Andersson

Johanna Bergman, 37, med Stella, 7, och Clara, 4, Södra Ängby

1. – I dag fick Stella välja mellan Ängbybadet och Björklunds hage, och det blev hagen! Annars är vi mycket på Ängbybadet, säger Johanna.
1. – Stan! Skansen, till exempel, säger Johanna.
2. – Gröna Lund! Lustiga huset är bäst, det svåraste är i slutet, den där mattan man ska åka på, säger Stella.

Foto: Mikael Andersson

Sofia Diatchenko, 24, Kallhäll och Tanja Diatchenko, 47, Årsta

1. – Tantolunden är vi en del i, sedan är vi lite sugna på att åka till Aspudden, det ska vara barnvänligt där. Långholmen är också bra, säger Tanja.
1. – Jag gillar Hornsberg som är fint, och Årsta torg, säger Sofia.
2. – Sandhamn! Dit åker vi ibland, det är väl så långt man kan ta sig med SL-kortet, säger Tanja.

Foto: Anton Kyhlbäck

Axel Lindgren, Edsviken:

1. – Inne i stan. Kungsträdgården är väldigt fint att åka till, för picknick eller liknande. Jag brukar åka dit med kompisar.
2. – Om jag skulle välja något här i närheten, då skulle det nog vara Edsbergs slott eller Ulriksdals slott där de har ett fint värdshus, för en semesterdag. Annars har man ju även hela Djurgården som är fint också.

Foto: Anton Kyhlbäck

Araia Ghirmai Sebhatu, 37, och sonen Moses Sebhatu, 6,5 år, Kista

1. – Vår familj semestrar alltid på hemmaplan och åker ofta runt. Just nu är det mycket badställen, som stranden i Vällingby eller badplatsen Flaten. Eller ute i Västerhaninge. Det finns många platser man kan åka till.

2. – Skärgården. Folk är för bundna till innerstan. Alla har dock inte råd med ett SL-kort för att göra en sån semester, det ska man komma ihåg.

Foto: Mikael Andersson

Moa Bolin, 28, Hägernäs, och Sandra Åkerman, 46, Hägernäs, med hundarna Elvis och Musse

1. – Jag åker gärna ut på Värmdösidan av stan, Bullandö har en fin badstrand, säger Moa.
1. – När jag var yngre var det Rålis, numera hänger jag nog mest här vid Hägernäsbadet, det är nära och fint, säger Sandra.
2. – Norrtälje! Det är trevligt där. Och så finns det en bra tv-spelsaffär, om man är intresserad av sånt, säger Moa.

Nyfiken på en annan tur?

Kolla in de här guiderna till Roslagsbanan och pendeltåget:

Pendel: Tågluffa med SL-kortet i sommar

Roslagsbana: Tågluffa på Roslagsbanan i sommar

Visa merVisa mindre