Målet är att 40 kontrakt ska skrivas innan sista januari 2018. Foto: Mostphotos

Taktiken för att få fler att hyra ut åt nyanlända

Nu ska Täby, Danderyd och Vallentuna locka fler privatpersoner till att hyra ut sina bostäder till nyanlända. Kampanjer och enklare hantering för de som vill hyra ut väntar.

  • Publicerad 11:35, 15 sep 2017

Nu inleder kommunerna Täby, Danderyd, Vallentuna, Vaxholm och Norrtälje ett samarbete för att locka fler privatpersoner till att hyra ut sina bostäder till nyanlända.

– Kommunerna vill tillsammans satsa på nyanländas boendesituation och finna en långsiktig lösning. Länsstyrelsen är med och finansierar projektet, säger Johan Persliden, projektledare.

Får inte vara för dyrt

Han menar att det finns många privatpersoner som kan tänka sig att hyra ut sina bostäder men betonar också att en stor del av problematiken i uthyrningen är finansiering. Många privatpersoner vill göra affär av saken.

– I många fall är hyresnivåerna i våra trakter väldigt höga. Och i många fall är det pengar som lockar privatpersonerna till att hyra ut. Och där blir det såklart ett problem när inte kommunen eller nyanlända kan finansiera för höga kostnader, säger Johan Persliden.

Ett attefallshus på 25 kvadratmeter bör ha en hyra runt 6 500 kronor för att det ska vara rimligt för kommunen och de nyanlända.

– Man ska vara försiktig med att gå ut med pris, man får titta på objekt för objektet. Vi ha gjort upp en modell som vi följer och som baseras utifrån kvadratmeter och standard.

Förmedlingen ska underlättas

En stor del av projektet handlar om att underlätta förmedlingen. Och Johan Persliden ska agera samordnare mellan aktörerna.

– Är det så att privatpersoner vill komma i kontakt då är det jag som sköter det. Jag är den som samtalar med alla olika parter. Man ska inte behöva bli bollad mellan olika instanser, säger Johan Persliden.

Projektet smygstartade redan i våras men i oktober drar kampanjen igång på allvar. Redan nu har fem privatpersoner valt att bli hyresvärdar, målet är att 40 nyanlända ska få plats i en privatbostad innan 31 januari 2018.

– Vi kommer att göra vykortsutskick i oktober och även befinna oss på Vallentunas höstfest, säger Johan Persliden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15